«Друге життя» лісових красунь: що робити з ялинкою після свят?

Що робити з ялинкою після свят?

Для багатьох житомирян свята закінчуються останніми державними вихідними та поверненням до роботи. Фактично відгуляли Різдво  ̶  та й кінець новорічним гулянням: прибираємо “дощики” і викидаємо екс-символ зимових свят. Дехто вважає, що не потрібно позбавлятися ялинки чи сосни до Старого Нового Року, тобто, до 14 січня. Нібито доти вона буде віддавати господарям оселі всю хорошу енергетику минулого року. Прихильники старих звичаїв залишають зрубану красуню у своїх хатах до одного з найголовніших православних свят – Хрещення, що традиційно відзначають 19 січня. До цього дня необхідно привести до ладу домівку, прибрати всю новорічну символіку, та «роздягнути» дерево. Що ж робити далі з атрибутом Нового Року? І чи може використана ялинка бути корисною?

Спосіб №1: «Раціональний» – допомога місту

Логічним завершенням життя лісової красуні була б її переробка з метою подальшого використання у якості опалення. І ми зараз кажемо не тільки про власників будинків з каміном, а уряд міста, що кожен рік має приймати рішення по переробці ялинок на щепу, яка, в свою чергу, може слугувати паливом не тільки власне для котелень, а й загалом опалювати приміщення КП «Житомирводоканал» у зимовий період. 2013 року комунальні служби Житомира, співпрацюючи з КП «Житомирводоканал», кожного дня протягом січня привозили на станцію близько 2-3 машин новорічних ялинок. 2015 року відповідальними за утилізацію дерев були такі комунальні підприємства, як КП «Житомирводоканал» та КП «ЗеленБуд ЖМР»: і, знову ж таки, подрібнювали стовбури на щепу та використовували її для опалення.

Влітку 2015 року постало питання про ліквідації ЖЕКів, які до тих пір мали пряме відношення до суттєвої проблеми переробки дерев загалом, та після свят в тому числі. Багато хто пам’ятає, що розгляд законопроекту затягнули, а приступили до практичних дій тільки восени 2017 р. Та чи були ці зміни на краще в контексті даного питання? Журналісти TIMES.ZT. намагалися звести кінці з кінцями та розібратися в заплутаному клубку нібито відповідальних підприємств. Цього року КП «Житомирводоканал» та КП «ЗеленБуд ЖМР» не займаються вирішенням даної проблеми. Державні підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство» та «ДП «Житомирський військовий лісгосп» також знімають будь-яку відповідальність за переробку. Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства каже, що дана проблема не в рамках їх компетенції, а треба спускатися нижче. А нижче, тобто на рівні міста Житомир, стоїть тільки ДП «Житомирське лісове господарство»  ̶  яке, на превеликий жаль, також відмовчується та самоусувається від ролі відповідального суб’єкта в даній ситуації.

Спосіб №2: «Благородний» – частування для братів наших менших

За даними інформаційного агентства УНІАН, Межигір’я цього року просить долучитися всіх небайдужих, та віддати непотрібні або непродані ялинки для поживи кіз, оленів та антилоп. Копитні тварини виявляються ще тими ласунами кори, гілок та гілочок хвойних дерев. На Житомирщині громадяни, які сумлінно поставляться до процесу допомоги тваринам та не пожалкують свого часу, можуть відвезти постноворічний подарунок звірятам до Поліського природного заповідника – або до будь-якого заказника, яких налічується по області більше десятка.

Спосіб №3: «Ароматний» – мило власного виробництва 

Давно пройшли часи, коли мило виготовлялося власноруч, але тепер можна з впевненістю сказати, що це заняття знову набирає популярності та займає свій щабель у списку мейнстрімових майстер-класів. Альтернативою урокам миловаріння стане похід до магазину хендмейда, де ви можете знайти все необхідне, щоб перетворити пахучу ялинку на ароматне мило. Вам знадобляться прозора основа, спирт, ефірні масла, подрібнені голки, барвник (за бажанням) та форми для застигання. І, звичайно, відео-урок з YouTube, якщо до цього моменту ви ніколи не варили мило вдома.

Спосіб №4: «Цілющий» – відвар на випадок хвороби і не тільки

Не є секретом, що зима – це час хвороб, тотального авітамінозу та депресії. Що ж, варто спробувати зарядитися енергією та отримати максимальну кількість поживних речовин від чаю, настояному на голках ялинки чи сосни. Рекомендують залити жменю голок окропом і дати настоятися близько 10-12 годин, потім зцідити зайве та насолоджуватися екологічно чистим продуктом, смакуючи його з лимоном чи медом.

Спосіб №5: «Заспокійливий» – ванна для душі та тіла

Всього лише 15 хвилин у хвойній ванні не тільки допоможуть заспокоїтися після виснажливого святкового марафону, але й легше переносити такий недуг, як бронхіт. Щоб приготувати собі таку ванну, необхідно заздалегідь прокип’ятити голки у воді за пропорцією 1/5. Після чого додати відвар у ванну з набраною водою. Але пильнуйте за температурою домашньої СПА-процедури, адже вона не має перевищувати 38°С.

Спосіб №6: «Безвідходний» – натуральний миючий засіб без краплини хімії 

Ну що ж… Оленів погодували, мило зварили, чаю попили, ванну прийняли. Що б іще такого зробити корисного? Фрекен Бок відпочиває порівняно з таким шикарним миючим засобом, для якого треба докласти зовсім трішки зусиль. Отож, записуйте! Робимо хвойний розчин для прибирання: 2 склянки хвойного відвару (ми ж пам’ятаємо пропорцію 1/5), стакан солі, півсклянки мильної стружки та чверть склянки звичайної побутової соди. Всі складові необхідно перемішати між собою на повільному вогні та остудити. Вуаля! Тепер у вас під рукою завжди є готовий концентрат для прибирання вашої оселі. На відро достатнім буде додати 3-4 ложки такого розчину.

Спосіб №7: «Божевільний» – затримати час 

Бажаєте подовжити життя новорічної красуні та свій святковий настрій до 8 березня? Чи до 1 травня? Чи навіть до наступного Нового Року? Нема проблем! Треба лише озброїтися пензликом і ретельно вкрити все дерево прозорим лаком, щоб голки не осипалися.

Аліна СРІБНА

Рекомендуємо прочитати: Як довго зберігати святкові страви

Будьте першим, хто прокоментував "«Друге життя» лісових красунь: що робити з ялинкою після свят?"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*