На Житомирщині триває сезон «полювання» на березовий сік

…Між березами проблискують теплі сонячні промені. На деревах закріплені пластикові пляшки, до яких через катетер, крапля за краплею, набирається сік. Такий спосіб є найбільш дбайливим для дерев. Таким чином вдається отримати цінний еліксир та не заподіяти шкоди природі…

Сонячні весняні дні послугували стартом пробудження природи. Березові гаї Житомирської області багаті на дерева з корисним та смачним соком. Приємно бачити, коли люди добувають цінний сік з берези культурним шляхом, облаштовуючи спеціальні механізми. Так, до прикладу, в Коростишівському районі я натрапила саме на таке місце.

Потрібно пам’ятати і про деякі правила. Так, наприклад, сік з молодих дерев не максимально смачний, і дерева не дуже добре переносять процедуру його збору. Найсмачніший сік з дерев, які мають товстий стовбур. Отвір в «тілі» дерева повинен бути максимально малим, щоб утворена «рана» затягнулася в найшвидший проміжок часу. Після добування соку, отвір на дереві потрібно закласти сухою гілочкою чи сучком. Важливо не залишати рану відкритою, щоб береза не втратила занадто багато соку та не всохла.

Кожен бажаючий може отримати вітамінну бомбу безкоштовно. Рідина, що добувається із беріз, багата ферментами, які захищають людський організм від ймовірного ураження застудами у таку оманливу весняну погоду. Сік містить і такі корисні та необхідні для людини вітаміни, як C, B6, B12. Людям, які мають хворе серце, такий сік буде надзвичайно корисним, адже він містить в собі велику кількість кальцію, калію та магнію.

Ще однією особливістю березового соку є його здатність швидко виводити токсини з організму. Таким чином, сік буде незамінними помічником і після алкогольних застіль. Даний засіб має дію рівну пігулкам від похмілля, а можливо, навіть і більшу. Перевагою соку над пігулками є його натуральність, безкоштовність та підтверджена користь для організму.

Також березовий сік корисний для шлунку та нирок. Ці природні ліки володіють сечогінними властивостями та сприяють виробленню шлункової кислоти. Ця корисна рідина також покращує обмін речовин та відповідно сприяє схудненню. Також сік буде корисним для лікування нервової системи та приведення в тонус психічного стану людини.

Сік берези лікує не лише з середини, але і з зовні. Він бореться з захворюваннями шкіри, покращує стан і вигляд волосся. Деякі косметологи навіть радять використовувати його як тонік для обличчя та волосся. Проте слід пам’ятати, що деякі люди можуть мати алергію на березовий пилок. В такому випадку використовувати березовий сік не слід.

Березовий сік можна зберігати кількома способами. Деякі люди полюбляють пити його просто свіжим одразу ж з дерева. В холодильнику сік може простояти кілька днів, але згодом може зіпсуватися. Тому не слід набирати його занадто багато, щоб потім не виливати на смітник цінний природній еліксир. З соку берези також можна приготувати сироп, квас та навіть вино! Березовий сік можна і консервувати. Рецепти різні та на будь-який смак, і на просторах Інтернету можна знайти той, що сподобається саме вам.

Насолоджуйтесь весняними днями та беріть максимум від того, що пропонує природа!

Тетяна ОВСІЄНКО

Будьте першим, хто прокоментував "На Житомирщині триває сезон «полювання» на березовий сік"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*