У Житомирі учасниця “Мастер Шеф. Професіонали” відкрила соціальну кав’ярню з натуральною випічкою (ФОТО)

22 лютого у Житомирі відкрилася соціальна “Кав’ярня”, де учасниця “Майстер Шеф” Марія Філіпова сама випікає смаколики. Кав’ярня знаходиться на вулиці Фещенка-Чопівського в одному з корпусів Поліського національного університету.

Засновниця розповіла, що ідея створити власну справу виникла через те, що Марія не задоволена продуктами харчування в Україні, а завдяки власному досвіду роботи вона може правильно зробити закупівлю і, не використовуючи напівфабрикати, приготувати смаколики за вартістю приблизно на 30% нижчою, завдяки власному виробництву якісних булочок, соусів, топінгів та інших інгредієнтів. 

 

“Я приїхала до мами на день народження та застрягла тут через карантин. Сфера гастрономії була нестабільна через карантинні обмеження та локдаун, тому мені довелось залишитись тут. Я працюю в гастрономії дуже давно, і коли ходжу в гіпермаркети та інші кафешки, то просто шокована цінами. Я змогла орендувати місце в університеті і навіть не думала про локацію в центрі Житомира, хоча в мене й були пропозиції. Тому що з однієї сторони – це невисока орендна плата, і я можу продавати випічку, наприклад, за 35, а не за 70 гривень і при цьому ще допомагати людям, які не мають житла, та тваринам. Кожен день, який я провела в Україні я чую одне питання – “коли ти нам вже щось приготуєш?” Тому я створила місце, де мої друзі могли б задовольнити свою потребу в моїх солодощах”, – розповіла учасниця першого сезону проєкту “Майстер Шеф. Професіонали”. 

Засновниця кав’ярні має багаторічний досвід роботи у європейських ресторанах. Вона навчалася в Академії кулінарного та кондитерського мистецтва Ектора Хіменеса Браво у столиці, а потім Марія працювала кондитером у польському ресторані з відзнакою “Мішлен”. 

“Я працювала у судді “Майстер Шеф” у Польщі у французькому ресторані, далі в Мішлені – їх всього 2 на Польшу. Туди українців в принципі не беруть, але я дуже хотіла і потрапила. Після такого досвіду мені відкрились двері в будь-який ресторан. Я працювала у Кракові шефом, а далі викладала та проводила майстер класи в Кракові”, – поділилась своїм досвідом кулінарка. 

Марія Філіпова ніколи не мріяла про створення власної справи, але коли довелось залишитись на довгий час в Україні через карантин, то зрозуміла, що європейського рівня в гастрономії тут мало й він недоступний для більшості житомирян. 

“У чому моя родзинка?! Я пропоную людям якісну європейську випічку за доступною, порівняно низькою ціною. В Україні такої насправді мало”, – пояснила засновниця кав’ярні. Минулого тижня, у четвер, 18 лютого, у кав’ярні був тренувальний старт роботи, а першими клієнтами були викладачі університету, які прийшли посмакувати кавою. 

“Особливість моїх смаколиків в тому, що  я не використовую дешеві складники. Я живу в Польщі 5 років, але там інший рівень життя. За годину роботи людина може собі дозволити купити кілограм лосося. У нас зовсім по-іншому. Тому, коли ти заходиш по круасан, бачиш, що він “не дуже, а коштує мільйон”, то мене, як кухаря, це дуже обурює”, – сказала Марія Філіпова.

В перспективі у закладі також планують готувати салати, сніданки та іншу корисну їжу:

“Я навчалася в цьому університеті, і добре знаю, що таке вистояти 20 хвилин за кавою. А поїсти просто нічого, бо та сосиска  в тісті у збитих і просто ніяких булках. Тому я вирішила спробувати”. 

Марія Філіпова також мріє про відкриття  мережі дієтичного кейтерінгу, а до меню кав’ярні незабаром планує впровадити безглютенові та безлактозні смаколики.  

“Я хочу, щом люди їли здорову їжу, а не тільки булочки, тому із задоволенням буду готувати салати, сирники та інші страви. Але поки готую булочки та інші смаколики, бо люди це люблять”.

Засновниця кав’ярні розповіла, що відкрити власну справу дуже важко, але мама її завжди підтримувала та у всьому допомагала, а кум сам збудував всі необхідні меблі для роботи. 


Будьте першим, хто прокоментував "У Житомирі учасниця “Мастер Шеф. Професіонали” відкрила соціальну кав’ярню з натуральною випічкою (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*