В Житомирі презентуватимуть проект “Нове шкільне харчування”

14 березня у Житомирі презентуватимуть “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах”. До міста завітає команда проекту “Нове шкільне харчування” .

У четвер з 13.30 до 16.00 на базі житомирської міської гімназії №3 відбудеться перше регіональне зібрання, присвячене програмі “Нове шкільне харчування”, метою якої є підвищення та поширення рівня культури здорового харчування у навчальних закладах.

У рамках заходу команда проекту презентує новий збірник для шкільних їдалень, розроблений кулінарним експертом Євгеном Клопотенко.

Варто зауважити, що чинний збірник рецептур, що наразі використовується у школах, виданий ще у 1957 році, з незначними корегуваннями у 1984 та 1991 роках.

110 страв. Салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої. Мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно. Тому серед страв є картопляний гратен, мусака, болоньєзе, ньокі, полента, бігос, фалафель, цибулевий конфітюр, ягідний соус та ще багато іншого. Це їжа, яка вчить мислити ширше та по-іншому. Не боятися нових інгредієнтів та незнайомих назв. Окрім того, ми додали суто українські страви, щоб людина з дитинства мала трішки більше уявлення про національну кухню. Справжній полтавський борщ зі сливовим варенням (замість цукру) за традиційним рецептом, шпундра, круп‘янка, товченка. Ми використовуємо корисні спеції та пряні овочі. Все це для того, щоб дитина знала як це – жити смачніше. Щоб вона приходила зі школи та казала мамі: “Давай сьогодні будемо їсти не сосиски з макаронами, як завжди, а паелью з нагетсами“, – розповідає про свій збірник автор.

При цьому автори проекту запевняють, що все прорахували і можуть гарантувати, що ціна на шкільні обіди не зросте.

У паперовому вигляді збірник буде видано лише після отримання грифів Міністерства освіти та науки та Міністерства охорони здоров’я України. Наразі ж кожен бажаючий може скачати його з інструкцією на сайті проекту http://cultfood.info абсолютно безкоштовно. Все тому, що, як запевняє автор збірника Євген Клопотенко, проект “Нове шкільне харчування” покликаний стати фундаментом змін у культурі харчування не тільки у шкільних їдальнях, а по всій Україні!

Всі рецепти затверджені та мають дозвіл на використання за призначенням. В грудні 2018 року Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів видала Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яким надано дозвіл на впровадження програми.

Будьте першим, хто прокоментував "В Житомирі презентуватимуть проект “Нове шкільне харчування”"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*