Небезпека на полицях магазинів: як правильно обирати продукти харчування

Правила вибору продуктів харчування

Різдвяні дні супроводжуються веселими колядками та щедрівками, лінивими вихідними та родинними застіллями.  Тож куди  без  святкового столу?  Хазяйновиті жінки зарання пишуть списки покупок та влаштовують набіги по магазинах та ринках. Але тут кожна господиня стикається із сумними реаліями. Гаманець худне із шаленою швидкістю, а зміст продуктів лишає бажати кращого.

За даними Державної служби статистики України  споживчий кошик за період 2017 року подорожчав на 15%. Такі дані ознаменувалася лідерством України за ростом цін на продукти серед усіх Європейських країн.

Зокрема, сало подорожчало на рекордні  67%, що являється найбільшою позначкою за часи  незалежної України, свинина на 47%, яловичина  на 34%, курятина та молоко зайняли однакову позначку у подорожчанні на 32%, за масло тепер доводиться платити на 28% більше від минулорічного цінника, за хліб – на 20%, яйця та олія майже не змінились у ціні, подорожчав на 1% та 2% відповідно. А ось гречка впала у ціні на цілих 25%, а цукор подешевшав на 1%.

 

Європейські ціни на продукти споживання ніяк не уживаються із ураїнськими заробітними платнями.  А тому свого щасливого часу дочекалися сурогатні продукти, які зайняли почесне місце на вітринах магазинів і лише маскуються під справжні, якісні та безпечні продукти, але насправді являються їх замінниками. У першу чергу до такої продукції відноситься молочна (молоко, сири, масло, маргарин, йогурти),  м’ясо-ковбасна, консерви та сильно калорійна продукція.

Більшість розвинених країн світу ввела обов’язкове маркування тих продуктів, які містять генно-модифіковані організми або такі, які виготовлені із сировини на основі ГМО. Українські виробники також зобов’язані маркувати продукти ГМО, адже у разі невиконання правильних умов маркування  на товарі і замовчування інформації щодо вмісту ГМО, виробникам загрожує штраф.

Проте, деякі недобросовісні виробники знаходять лазівки, які покликані приваблювати покупців на покупку їх товару.

Тож як уберегти свій гаманець  від зайвих витрат, а здоров’я від зайвих небезпек?

  1. Запам’ятайте, що кожен виробник повинен надати повну інформацію про свою продукцію на упаковці. А тому слід пильно вивчати склад продуктів. Відкладайте ті продукти вживання, у складі яких є багато харчових додатки.

Дана табличка допоможе уберегти Вас від покупки такої продукції, яка здатна нашкодити здоров’ю:

Небезпечні харчові добавки

  1. Не довіряйте продукції із великим строком придатності, адже зазвичай він говорить про наявність надлишку консервантів, які і збільшують цей строк.
  2. Красиві яскраві етикетки лише «замилюють» око, довіртеся власному враженню від продукту, а також нюху, дотику, зору та смаку.
  3. Віддавайте перевагу продукції, яка виготовлена за Державними стандартами України (ДСТУ), які розроблені відповідно до чинного законодавства України, а не за Технічними умовами (ТУ), які встановлюють безпосередньо на потужностях підприємтсв. У такому разі у склад продукції можуть включати все, що завгодно.

  1. Працівники магазинів виставляють на вітрини прилавків у першу чергу продукти, у яких стікає строк придатності. Варто перевіряти якість продукту одразу на місці.
  2. Зазвичай зазиваючі назви на кшталт «сметанка» чи «сирочок» говорять про те, що компоненти продукції ненатуральні, в їх склад входять замінники.
  3. Досить часто виробники приваблюють клієнтів гучними «Без харчових добавок», «Найвищої якості» тощо. Таким чином вони намагаються приховати недоліки, адже, а першу чергу покупці звертають увагу на рекламні слогани, які і допомагають продати товар.
  4. Звертайте увагу на упаковку продукції: найважливіша її мета – зберігати продукцію, а тому вона повинна бути цілою та неушкодженою. Необов’язково непримітна проста упаковка означає неякісний продукт.
  5. Враховуйте цінники при виборі продуктів.
  6. Не захоплюйтеся акціями та розпродажами, адже зазвичай акції влаштовують щоб продати несвіжий товар або такий, у якого стікає строк придатності. Варто ретельно перевіряти усю акційну продукцію.
  7. Зберігайте чеки. У  разі покупки простроченої чи неякісної продукції при наявності чеку Ви зможете повернути товар.
  8. Запам’ятовуйте місця вдалих покупок. Продавці, які піклуються про свою репутацію, ніколи не збудуть поганий товар постійному клієнту.

Дані поради допоможуть Вам оминати неякісну продукцію на полицях магазинів, вберегти гаманець від зайвих витрат та зберегти здоров’я.

Нехай свята проходять у затишку, а стіл радує не тільки око, а й шлунок. І, найголовніше, пам’ятайте: «Ми є те, що ми їмо».

Марія ДЕНИСЕВИЧ

Будьте першим, хто прокоментував "Небезпека на полицях магазинів: як правильно обирати продукти харчування"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*