У Житомирі працює 13 російських компаній та їх представників – дослідження YouControl

Протягом 2020 року в Україні працювало майже 13 тисяч російських компаній. Зокрема їх засновники або бенефіціари були зареєстровані на території країни-агресора. Дослідження про найбільших, а також найвідоміших в Україні та Житомирі зокрема, російських компаній зробили фахівці аналітичної системи YouControl спільно з БізнесЦензор. 

У перелік ввійшли компанії, які не перебувають в процесі ліквідації або банкрутства й роками працюють на ринках Житомира та України загалом. 

 Відомих брендів таки поменшало з роками, але російська присутність в Україні поки не зникає.

Згідно даних російського Єдиного реєстру юридичних осіб, в Україні працює 104 філії російських компаній і це не єдиний зв’язок з Росією.

Найбільше російських компаній зараз в Києві, а також в Харківській, Одеській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Проте і в Житомирі знайшлось кілька філій компаній з російською реєстрацією. 

Серед них:

Житомирський м’ясокомбінат

Про компанію: підприємство з виробництва ковбасних виробів. Відомий під торговими марками: ТМ “М’ясна Гільдія”, ТМ “Ранчо”, ТМ “Gremio de la Carne”.

Власник: російський підприємець Армен Мелікян. Йому належить ще один завод в Україні – “Андрушівський маслосирзавод”.

VS Energy

Про компанію: група заснована на початку 2000-х. Головний бізнес зосереджений в управлінні п’яти операторів систем розподілу електроенергії: Житомир-, Кіровоград-, Рівне-, Херсон- і Чернівціобленерго.

Група контролювала також Севастопольобленерго, яке після окупації Криму РФ в 2014 році, стало Сєвенергозбутом та, як і раніше, належить VS Energy.

Також група займається готельним бізнесом (Premier Hotels & Resorts), володіє часткою метзаводу Дніпроспецсталь в Запоріжжі. Їй належать торгові центри Метроград і Метрополіс у Києві.

Власник: формально група записнана на чотирьох громадян Латвії та двох громадян Німеччини. Її бенфіціарами вважаються громадяни РФ Євген Гінер, Михайло Воєводін і Олександр Бабаков (депутат Держдуми РФ). За інформацією нардепа Андрія Геруса, на початку 2021 року Воєводін викупив частки партнерів, взявши кредит на це у українського олігарха Ріната Ахметова.

Brocard (ТЦ «Глобал UA»,)

Про компанію: холдинг BROCARD Group GmbH був заснований у Німеччині в 1991 році Давідом Тетруашвілі. У 2007 він продав магазини Brocard холдингу “Алькор і Ко” підприємця Максима Клімова. В цей холдинг входила мережа магазинів “Л`Етуаль”.

В Україні Brocard – це мережа магазинів преміальної косметики й парфумерії: 100 точок у 26 містах. Брокард є найбільшою в країні парфумерно-косметичною мережею в сегменті luxury.

Власник: кінцевим бенефіціарним власником ТОВ “Брокард-Україна” є громадянка Росії Тетяна Володіна. Засновником вказаний кіпрський Indenon Holdings Limited. Тетяна Володіна – генеральний директор “Л’Етуаль”. Вона володіє незначною часткою статуного капіталу “Алькор і Ко” спільно з Володимиром Семендою та Олексієм Кокарєвим. Основний акціонер “Алькор і Ко” – кіпрська Letu Holdings Limited.

Також Володіна є бенефіціаром кіпрської “Невіоко Холдингс Лімітед”, якій в Україні належить один з найбільших імпортерів косметики та парфумерії Hexagone. Партнерами Hexagone є Brocard, Watsons, Letu.ua.

Sportmaster (ТЦ “Ярмарок”)

Про компанію: була заснована 1992 року. Магазини мережі є у Росії, Білорусії, Казахстані, Китаї та Україні. Головний офіс знаходиться в Москві.

В Україні знаходиться близько 30 магазинів спортивних товарів у 16 містах.

Власники: російські бізнесмени брати Володимир і Микола Фартушняки, а також Олександр Міхальський. Всі троє мають громадянство Мальти з 2015 року, а адресою проживання вказана Швейцарія.

Фартушнякам і Міхальському також належить ще один досить відомий бренд – O’STIN. Наразі в Україні працює понад 35 магазинів O’STIN у 16 містах. У магазинах бренду продають одяг у стилі casual для чоловіків, жінок і дітей.

Засновником вказана Sportmaster Operations Pte. Ltd. 19 лютого 2021 року ця компанія була внесена до санкційного списку. В СБУ пояснюють, що санкції введені на підставі інформації про роботу мережі “Спортмастер” в окупованому Криму.

Gloria Jeans (ТЦ «Глобал UA»)

Про компанію: була заснована 1988 року російським підприємцем Володимиром Мельниковим. Спеціалізується на виробництві та торгівлі одягом, взуттям та аксесуарами.

В Україні працює понад 10 магазинів у 7 містах.

Власник: наразі власником компанії записаний Ігор Сидоренко, який до цього був генеральним директором компанії з 2013 року. Хоча до липня 2019 року засновником і власником був вказаний Володимир Мельников.

Раніше СБУ звинувачував Gloria Jeans у фінансуванні тероризму, а сам Мельников в одному з інтерв’ю говорив, що фабрики його компанії працюють на території невизнаної ЛНР.

Крім того, Мельников завжди підтримував ідею “національного виробника”, наголошував на тому, що Gloria Jeans – російський бренд з виробництвом у Росії.

Суші Майстер (вулиця Домбровського, 3, Житомир)

Про компанію: перший ресторан мережі був відкритий в Тюмені, (Росія) у 2013 році. Зараз у мережі понад 320 ресторанів у 11 країнах. Ресторани працюють по франшизі.

Власники: російські підприємці Олексій Павлов і Алекс Яновський.

Вімм-Білль-Данн Україна

Про компанію: компанія була створена у 1992 році. У 2011 її поглинула американська компанія PepsiCo і перетворила у підрозділ. Основні організаційні одиниці, виробничі потужності та торгові марки збережені. Компанія відома брендами “Агуша” та “Чудо”.

Власник: 98,5% акцій належить російській “Вимм-Билль-Данн Продукты Питания”.

Орімі Україна

Про компанію: виробник і дистриб’ютор кави та чаю. Компанія відома брендами чаю Greenfield, Tess, “Принцеса Нурі”, кавою Jardin і Жокей. Цю компанію не можна з упевненістю назвати російською. Адже її бенефіціари – українець та кіпрська компанія. Проте, в Росії є ідентична компанія – з також назвою, логотипом і набором брендів чаю та кави. А коріння української компанії веде на Кіпр.

Власник: 89% належить кіпрській “Реміксо Лімітед” Вероніки Касьяненко. 

Основний власник найбільшого в Росії виробника чаю ГК “Орімі” – Олександр Євневич. Ймовірно, Вероніка Касьяненко є родичкою партнера Євневича – Сергія Касьяненко.

Космед

Про компанію: партнер і дистриб’ютор відомих брендів L’Oréal, VICHY, La Roche-Posay, CeraVe, L’Oreal Professionnel, Kérastase, Redken.

Власник: більша частка компанії (80%) належить росіянину В’ячеславу Лаврову. 19% – українцю Олександру Ольшанському.

ПАТ “Вінницяпобутхім”

Про компанію: займається виробництвом мила та мийних засобів, засобів для чищення та полірування. Відома брендами САРМА, “Ушастый нянь”, “Лотос”.

Власник: російська компанія “Невська косметика” Володимира Плесовских.

Єрмак Голд

Про компанію: компанія є виробником та дистриб’ютором заморожених напівфабрикатів. Найвідоміший бренд – “Єрмолино”.

Власник: російський підприємець, громадянин Мальти Ілля Алєксандров.

А також банки:

Альфа-Груп

Про компанію: фінансово-промисловий консорціум, що здійснює свою діяльність на ринках Росії та СНД. В Україні група контролює “Укрсоцбанк”, “Альфа-банк”, телекомунікаційний холдинг VEON, до складу якого входить український мобільний оператор “Київстар” та виробника мінеральних вод IDS Borjomi Ukraine.

Власник: мільярдер Михайло Фрідман, який народився у Львові. Має громадянство Росії та Ізраїлю.

Сбербанк

Про компанію: український комерційний банк, який надає повний спектр банківських послуг усім категоріям клієнтів. Кількість приватних клієнтів перевищує 500 тис. Регіональна мережа банку налічує 93 відділення.Власник: російський фінансовий конгломерат ПАТ “Сбєрбанк Росії”.

Будьте першим, хто прокоментував "У Житомирі працює 13 російських компаній та їх представників – дослідження YouControl"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*