Андріїв день: гадання, прикмети, заборони

13 грудня – день день Андрія Первозванного. Це свято не тільки релігійне, але й народне,  також називається Калита. Сьогодні молодь гуляє, а незаміжні жінки та дівчата можуть поворожити на судженого.

Сьогодні не можна виконувати важку роботу по дому, а також шити, ткати та пряти. Проте дуже вітаються приготування до застілля. А оскільки все ще триває різдвяний піст, то страви готуються з урахуванням обмежень. Проте сьогодні можна вживати рибу.

Прикмети:

  • Якщо до сьогодні не випаде сніг, слід очікувати теплої зими. Якщо ж снігу навалило, то й зима буде сніжною.
  • Тиха вода віщує гарну зиму
  • Полум’я горить червоним – до холодів, білим – на потепління
  • Сьогодні йде сніг – зима буде морозною
  • Сонячно і холодно – до гарного врожаю

Як гадати на Андрія?

13 грудня – традиційний день ворожби. Саме в цей день молодь збиралася разом на гуляння, тож і приглядалися дівчата до хлопців на вечірках. А після Хрещення починався сезон зимових весіль, тож цілком ймовірно на Андрія було зустріти свою долю

Якщо плануєте ворожити, то напередодні не можна їсти м’яса, а лише хліб та воду. Гадають виключно жінки чи дівчата. А до та після таїнства треба мовчати до ранку.

Гадання з котом: якщо в оселі живе тваринка, зверніться до неї за допомогою. Загадайте бажання та покличте. Уважно дивіться, якою лапою кіт переступить через поріг. Якщо правою – бажання неодмінно здійсниться.

На сірниках: на тарілку з водою кладуть два сірники. Один – це ви, другий, це той самий, про кого думки. Подуйте на них. Якщо сірники зійдуться – будете у парі.

На чобітках: потрібно кинути за ворота. Куди чобіток впаде носком, звідти й нареченого виглядати. Якщо ж носок розвернеться до воріт, гуляйте ще рік без пари.

На пиріжках або варениках: тісто потрібно замісити власноруч, а воду для нього носити у роті. Робити це потрібно у компанії з подругами та друзями. Тож головне не розреготатися. Коли пиріжки готові, треба їх викласти вряд і покликати домашнього улюбленця. Чий пиріжок він першим вхопить, та дівчина першою заміж піде.

 На горнятках: потрібні не прозорі. І знову ж таки компанія. В кожне з горнят покладіть хліб, сіль, цукор, цибулю, гроші, каблучку, в одне налийте води. Обирати потрібно з зав’язаними очима. Хліб обіцяє достаток, сіль – неприємності, цукор – веселощі, цибуля – сльози, гроші – до грошей, каблучка – весілля, вода – вагітність.

Гадання на перехресті: треба вийти опівночі. Намалювати круг, стати в нього і уважно прислухатися. Почуєте сміх та пісні – до скорого заміжжя, а сварки та плач – в цьому році будете без пари.

Гадання з гребінцем: тут все просто. Перед сном кладете гребінець під подушку і просите судженого-рядженого, щоб прийшов та причесав. Знаючі люди кажуть, що той має прийти уві сні.

Будьте першим, хто прокоментував "Андріїв день: гадання, прикмети, заборони"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*