У Житомирі персонал закладу японської кухні з початку війни готує обіди для військових (ФОТО)

У переддень війни на кухні цього закладу готували суші та роли, а у залі – приймали замовлення. Нині ж серед «клієнтів» «SU&BU» – бійці територіальної оборони, військовослужбовці та правоохоронці, а в меню – вареники, бургери, котлети, салати, гарячі супи, плов, гарніри з овочами та м’ясом.

Троє хлопців щоденно готують обіди та вечері для оборонців міста, без вихідних і перерв. Таке рішення прийняли колективно без вагань уже на наступний день після початку повномасштабної війни, налагодили комунікацію, оновили асортимент продуктів і вже 28 лютого віддали перші порції на блок-пост у Тетерівку.

«До війни ми працювали як кафе, а також на доставку. Усього співробітників було четверо – двоє власників та два наймані працівники. Пропонували суші, роли і свої авторські страви. Зранку 24 лютого наше життя, як і загалом усіх українців, змінилося. Працювати так, як ми працювали увесь час до цього, звісно вже не могли, але зрозуміли, що маємо ресурси для волонтерської діяльності в цьому напрямку, – пояснює один із власників закладу Олексій Павленко. – Відтоді й донині робимо усе, що в наших силах, аби підтримати тих, хто оберігає мир і спокій Житомира та його околиць. Що готували спочатку, вже й не згадаю. Можливо, суп чи картоплю. А от кошти на придбання продуктів надала зі свого волонтерського бюджету Аліна Іскоростенська. За кілька тижнів ми остаточно увійшли в режим роботи на трьох. Зараз страви для військових і поліції на себе взяв Степан Романчук, разом з яким ми і відкрили цей заклад. Я та ще один колега – Олексій Павленко, допомагаємо йому і час від часу виконуємо замовлення на суші, які вже інколи з’являються. На жаль, не всі інгредієнти зараз легко знайти чи дістати, тож доводиться працювати з тим, що є. Наш «робочий» графік дуже залежить від поточної ситуації в місті, повітряних тривог, комендантського часу. Зазвичай по вечерю приїздять о 18.00, тому до цього часу намагаємося усе встигнути».

Кількість порцій, за словами Олексія, коливається, але готують максимально – відповідно до своїх потужностей. Щоденно виходить до 40 порцій на обід та вечерю. Все у зручному одноразовому посуді, ароматне, зі спеціями, соусами. Меню на день складають по дорозі на роботу, намагаються готувати різні страви, у яких м’ясо є завжди, тож підопічні задоволені. Деякий час готували бургери, адже житомирський «McDonald’s» безкоштовно поділився з ними своїми продуктами.

«Безкоштовні страви забирають і розвозять по пунктах призначення представники ТРО, військових і поліції. Тому ми можемо зосередитися на закупках та приготуванні. Якщо є час, також допомагаємо закривати потреби воїнів і цивільних – вантажимо, доставляємо чи передаємо допомогу разом з Аліною, – продовжує Олексій. – Наразі по основним продуктах є більш-менш запаси. Поступово, коли потрібно, купуємо хліб, масло, сметану, м’ясо та інше. Небайдужі житомиряни передають консервовані огірки й томати. Були випадки, що долучалися вже готовими стравами. Відгукнулися господині, будинки яких розташовані неподалік від нашого закладу. Роботи вистачає, але це найменше, що можемо зробити ми і кожен на своєму місці у такий час».

Юлія Демусь

Будьте першим, хто прокоментував "У Житомирі персонал закладу японської кухні з початку війни готує обіди для військових (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*