Конфлікт Сербії та Косово: НАТО привели війська у підвищену бойову готовність

Президент Сербії Александр Вучич у зверненні до населення заявив, що косівська поліція вночі 31 липня почне військову операцію проти сербів. 

Вучич заявив, що «влада республіки» буде блокувати в’їзд громадян з документами, виданими в Сербії та будуть вимагати переоформлення авто на косівські номери. 

Крім того, влада Приштини оголосила, що з півночі першого серпня починається і видача спеціальних документів при в’їзді в Косово, а сербські документи вважатимуться недійсними.

Після гучної заяви війська НАТО привели в підвищену бойову готовність. 

«Війська місії у Косові приведені у повну бойову готовність та готові втрутитися в ситуацію у випадку подальшої ескалації конфлікту», – заявили у відомстві.

Це змусило владу Косова до 1 вересня відклала процедуру запровадження заборони на сербські документи, через які виник конфлікт з сербським населенням на півночі частково визнаної країни.

«Уряд Косово зобов’язується відкласти виконання двох рішень до 1 вересня 2022 року, коли всі барикади будуть зняті і на півночі Косово буде встановлено повну свободу. Ми дякуємо міжнародним партнерам, особливо американському послу, за їхній внесок», – йдеться в заяві.

Голова МЗС Сербії Нікола Селакович заявив, що Белград не визнає рішення Косова, яке з 1 серпня вважатиме недійсними на своїй території документи, видані сербською владою. 

За словами міністра, «косовська влада буквально готує пекло найближчими днями для сербів, які там живуть».

Нагадаємо, росіяни зізналися у вбивстві українських військових в Оленівці.

Будьте першим, хто прокоментував "Конфлікт Сербії та Косово: НАТО привели війська у підвищену бойову готовність"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*