Металеві або керамічні брекети: властивості, відмінності, ціна Р

Брекети залишаються найпопулярнішими ортодонтичними пристосуваннями для вирівнювання зубів з часів Едуарда Енгля. Цей американський ортодонт ще наприкінці ХІХ століття запропонував фіксувати на зубах металеву дугу із замочками, щоб виправити прикус. За 100 років ортодонтичні конструкції стали легшими, естетичнішими, функціональнішими і різноманітнішими. Судячи з запитів пацієнтів, які звертаються до київської стоматології Healthy Dent, найбільш потрібні металеві та керамічні брекети. Про них ми розповімо далі.

Брекети різні – принцип дії один

Сьогодні в ортодонтії використовується з десяток різновидів брекет-систем, проте принцип роботи цих конструкцій один: виправлення прикусу та вирівнювання зубів шляхом постійного тиску на зубний ряд.

Пристосування складається з металевої дуги, яка проходить крізь скоби, закріплені на зубах. Дуга утримується за допомогою фіксаторів – лігатур – або вільно ковзає в пазах-замочках (самолігуючі зубні брекети). Конструкцію встановлює стоматолог-ортодонт і пацієнт носить її постійно, в режимі 24/7. Термін лікування – від 6 місяців до 2,5 року, залежить від віку пацієнта, типу та ступеня ортодонтичної проблеми.

Керамические брекеты

Металеві брекети: плюси та мінуси класичних конструкцій

Брекети з металу – ортодонтична класика, адже з них колись усе починалося. З’явилися металеві конструкції півстоліття тому, але й сьогодні конкурують із сучаснішими видами брекетів: керамічними та сапфіровими.

Вся справа – у перевагах:

  • надійність: метал – міцний та довговічний матеріал, спокійно витримує жувальне навантаження;
  • універсальність: брекет-система з металу виправляє навіть серйозні аномалії прикусу, вирівнює зуби на верхній та нижній щелепах;
  • простота у використанні: конструкції легко чистити, не боячись пошкодити чи подряпати;
  • доступна ціна: встановити брекети на зуби з металу обійдеться дешевше, ніж інших видів апаратів.

З мінусів – естетика, оскільки дуги та замочки помітні на зубах, а ще є ризик алергічної реакції у пацієнтів на металеві елементи.

Керамічні брекет-системи – естетика плюс результат

Конкурент металевих конструкцій – керамічні брекети, в яких замочки виготовлені із медичної порцеляни. Новий вид апаратів приваблює наступними достоїнствами:

  • непомітним зовнішнім виглядом: дуга пофарбована в тон емалі, керамічні скоби непомітні на зубах;
  • ефективністю: вирівнюють зуби, виправляють прикус;
  • естетикою: поверхня брекетів не тьмяніє з часом, не змінює колір;
  • відсутністю алергії: кераміка – гіпоалергенний матеріал, на відміну металів.

Однак керамічні конструкції поступаються металевим у міцності, тому доглядати та користуватися брекетами потрібно дбайливо.

Скільки коштують брекети

Ціна залежить від типу ортосистеми. Найбюджетніші – стандартні вестибулярні брекети із металу: 8–9 тис. грн на одну щелепу. Поставити брекети з кераміки коштуватиме дорожче – від 12 тис. грн. Найдорожчі – лінгвальні апарати, що встановлюються на внутрішній стороні зубного ряду; це металеві конструкції, проте ціна на такі брекети у Києві стартує від 50 тис. грн. Вибрати оптимальний для пацієнта вид брекетів допоможе лікар-ортодонт.

Будьте першим, хто прокоментував "Металеві або керамічні брекети: властивості, відмінності, ціна"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*