Інколи віскі здається надто складним і насиченим, особливо жінкам. Як показує практика, насолоджуватися вишуканою палітрою смаків може кожен. Головне – правильно підготуватися та налаштуватися.
Чому варто спробувати віскі
Віскі входить до п’ятірки класичних міцних алкогольних напоїв разом із горілкою, ромом, текілою та джином. Варіації віскі виокремлюються залежно від регіону та культурних особливостей, для прикладу, є всім відомий шотландський або ірландський віскі. Останні роки свідчать про активний розвиток виробництва класичного алкогольного напою в Канаді та Японії. Придбати оригінальну пляшку віскі можна на сайті: https://goodwine.com.ua/ua/viski.html.
Ключовим компонентом напою є дистильований спирт, який виготовляється з різних злакових культур, таких як пшениця, ячмінь, кукурудза. Віскі містить не менше 40% алкоголю за об’ємом (ABV). Смак віскі залежить від технології приготування, але у кожній пляшці можна відчути спільні нотки карамелі, ванілі, тютюну, землі, шкіри та спецій.
Як правильно смакувати віскі
Починайте зі споглядання. Використовуйте спеціальну склянку «Glencairn», яка має випуклу форму знизу та поступово розширюється вгору. Це допомагає концентрованому аромату підніматися, а в склянці залишається достатньо місця для алкоголю. Колір віскі є ознакою смаку – чим темніший, тим більш насичений напій. Відтінок залежить від виду деревини, яку використовували під час витримки.
Уже після зовнішньої оцінки можна перейти до споживання. Ось кілька порад як це зробити найкраще:
- Використовуйте техніку «ретроназального дихання». Цей прийом схожий на те, як люди насолоджуються ароматом сигарет. Вдихніть аромат через рот, затримайте дихання на 3-5 секунд, а потім повільно видихайте через рот. Це допоможе уникнути подразнення слизової оболонки;
- Беріть маленькі ковтки. Основна мета – насолодитися смаком, а не напитися. Сконцентруйтеся на повільних і маленьких ковтках, щоб дозволити смаковим рецепторам адаптуватися до консистенції напою;
- «Жуйте» віскі. Звучить дивно, але це дійсно працює. Після ковтка спробуйте трохи пожувати віскі, ніби це їжа. Поступово напій повністю покриє всю порожнину рота, розкриваючи нові смаки;
- Додавайте воду або лід. Якщо напій здається надто концентрованим, киньте в склянку 1-2 кубики льоду. Також можна додати 20-30 мл холодної води.
Як не варто пити віскі
Не збовтуйте склянку, як це часто роблять під час дегустації вин. Це призводить до втрати аромату, оскільки алкогольні випари концентруються на поверхні. Не поспішайте запивати віскі одразу, інакше ви можете втратити посмак, який розкривається поступово.
Деяким новачкам споживання віскі може здатися складним і вони можуть боятися зробити помилку. Проте дегустація – це про задоволення. Насолоджуйтеся напоєм і не ставтеся до цього занадто серйозно. Хвилювання тільки зіпсує враження від віскі.
Будьте першим, хто прокоментував "Як пити віскі: гайд для новачків "