Про хрущиків-винахідників та пригоди кролика Квікега: 15-річний Олександр Євченко з Житомира пише дитячі казки

«Усі покоління хрущиків цього роду пов’язані з відомими відкриттями. Старших хрущиків у родині за традицією називали Бо та Отто. Від прапрадідуся до нинішнього покоління. Усі допомогли щось відкрити. Найперший допоміг винайти кремінь – знаряддя для добування вогню. Інший – посприяв Архімеду, так і почалася історія відкриттів», – такими рядками починається одна із казок, які написав 15-річний житомирянин Олександр Євченко.

Хлопець навчається у ліцей №21, закінчує 9-Б клас. У вільний від навчання час відвідує гурток історичного стендового моделювання, секцію кікбоксингу, багато цікавиться книгами на історичну тематику, вивчає енциклопедії, шукає інформацію в інтернеті, переглядає відео. Серед улюблених шкільних предметів – біологія, історія, українська література, зарубіжна література.

«Вдома маю багато книг, переважна більшість з яких куплені моїми батьками. Це видання англійських, німецьких, американських літераторів. Їх я читаю із задоволенням. У четвертому класі мені потрапила до рук одна із книг зі шкільної бібліотеки – «Пригоди барона Мюнхаузена». Перечитав її кілька разів, особливо сподобалися цікаві розповіді та яскраві ілюстрації. Захотілося й самому зробити щось подібне, аби діти читали мої твори і дізнавалися щось корисне з книжок. Тоді я й спробував написати свою першу казку. Взяв зошит, в якому одразу писав текст і малював малюнки до нього. Викладав там географічні і наукові дані, бо у молодшому шкільному віці діти не будуть читати енциклопедії чи наукові публікації, де описуються певні терміни або факти, а от у казковій формі вони зможуть засвоювати таку інформацію, – розповідає Олександр Євченко. – В школі мене дуже підтримала вчителька молодших класів Аліна Лозко. На уроках позакласного читання влаштовувала презентацію моїх казок і я читав їх перед однокласниками, відповідав на їхні запитання, ми дискутували, а також навіть створили своє видавництво, в якому були розподілені обов’язки між усіма. Деякі однокласники ділилися ідеями, про що ще можна написати, а хтось і сам теж почав писати казки».

Одну казку Олександр міг писати тиждень-два. Спершу виношував загальну ідею, далі коротко описував сюжетну лінію, інші деталі з’являлися у процесі роботи.

Має три повноцінні казки для дітей – «Пригоди БО та ОТТО або справжні історії відкриттів», «Пригоди кролика Квікега: у пошуках морської моркви» та «Пригоди кролика Квікега: у пошуках космічної моркви».

Ілюстрації до кожної малював олівцями самотужки, а далі сканував. Мама допомагала зверстати їх разом із текстом у електронному форматі.


До слова, саме ці ілюстрації Олександра були представлені на листівках, які відправляли разом з листами щастя онкохвормим дітям, аби підтримати їх. Крім цього, юнак взяв участь у проєкті «Чашка з малюнком дитини», у рамках якого всі охочі можуть замовити і придбати чашки із дитячими малюнками, які ті завантажують на спеціальний сайт, а 50 гривень з кожного продажу йдуть на підтримку ЗСУ.

«Сюжет казок про коричневого кролика Квікега полягає у пошуках екзотичних видів морки. Герой потрапляє у певні пригоди, завдяки яким читачі дізнаються більше про космічний і морський світ, – додає 15-річний житомирянин. – Ще у мене є казка про двох хрущиків, де розповідається про різні винаходи: від основоположних законів – до побутових речей. Саме хрущики допомагають винайти джинси, пеніцилін, як перший антибіотик, та багато іншого. Було досить легко пов’язувати такі значущі фізичні закони і відкриття історичні з дитячими казками. Поки думаю над тим, аби написати щось для підлітків – шукаю тему і формат, який би їх зацікавив».


Олександр Євченко останню казку написав у 13-річному віці, а нині осмислює досвід і використовує його в науковій діяльності. Вже два роки поспіль представляє свої дослідження на Всеукраїнському конкурсі робіт членів МАН. Цьогоріч його тема – «Виховний потенціал принципу «рівний-рівному» у дитячій літературі» (на прикладі авторських казок). Ознайомитися із роботою та проголосувати за неї – можна на сайті за посиланням.

Юлія Демусь

Житомирянин Олексій Пшеничнюк про гурток соломоплетіння для дітей, виставку у Вежі, власні вироби і підготовку матеріалів (ФОТО)

Котик Касик: герой і терапевт Центральної міської бібліотеки Житомира (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Про хрущиків-винахідників та пригоди кролика Квікега: 15-річний Олександр Євченко з Житомира пише дитячі казки"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*