1X FAN models
COIN24 old

Що чекає житомирян, які не стануть на військовий облік до 16 липня: роз’яснення фахівця

Що чекає житомирян, які не стануть на військовий облік до 16 липня: роз'яснення фахівця

Добігає термін, коли військовозобов’язані повинні прибути до ТЦК, щоб стати на військовий облік. До 16 липня це також можна зробити в ЦНАПі та за допомогою додатку «Резерв+».

За словами майора юстиції Дмитра Молота, у разі, якщо до 16 липня військовозобов’язані не стануть на військових облік, їх чекатиме адміністративна та кримінальна відповідальність:

«Протягом 60 днів особи, які не перебувають на військовому обліку повинні прибути до ТЦК для того, щоб стати на такий облік. Інші військовозобов’язані повинні прибути для уточнення своїх облікових даних до ЦНАПу, електронного кабінету військовозобов’язаного або до ТЦК. У разі невиконання військовозобовязаним обов’язків, таких осіб може бути притягнуто до адміністративної та кримінальної відповідальності. За такі порушення передбачено штраф у розмірі від 17 000 грн до 25 500 грн. У разі ухилення від військового обліку, після попередження начальником ТЦК, настає кримінальна відповідальність за статтею 336 – відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період».

Проте, якщо людина з тих чи інших причин не встигла стати на військовий облік, вона не обов’язково отримає штраф. 

«У цьому випадку ми говоримо про бездіяльність. Тобто, людина не прийшла і не оновила. Ця бездіяльність може бути вчинена шляхом активних дій – переховування. Якщо людина всіма своїми діями хоче оновити дані, але з об’єктивних причин не може вистояти чергу до 16 липня, то така обставина виключає склад адміністративного правопорушення. Але зрозуміло, що ці всі обставини повинен встановити начальник ТЦК і особа повинна надати підтверджуючі документи – інформацію з електронної черги ТЦК, або лікарняний. Про буферний період мова не йде, тому ті, хто не встигне, повинні подбати про це», – пояснює Дмитро Молот.

Є випадки, коли після оновлення даних у додатку «Резерв+» навіть військовим приходили штрафи. Як зазначив фахівець, такі штрафи можуть приходити і по інших статтях. Усього таких статей близько 200:

«Штрафи можуть приходити у “Резерв+” і по інших статтях. Ми говоримо щодо порушення військовозобов’язаними прав військового обліку. Причин порядку 200 штук. Тут потрібно розуміти суть адміністративного правопорушення». 

Нагадаємо, 18 червня у застосунку «Резерв+» з’явиться QR-код.

Будьте першим, хто прокоментував "Що чекає житомирян, які не стануть на військовий облік до 16 липня: роз’яснення фахівця"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*