1X FAN models
COIN24 old

У центрі Житомира встановлюють конструкції для «Алеї Слави Героїв», яку відкриють 29 серпня (ФОТО)

У центрі Житомира встановлюють конструкції для «Алеї Слави Героїв», яку відкриють 29 серпня

Починаючи з минулого тижня у Житомирі на майдані поблизу обласної військової адміністрації (навпроти памʼятника Сергію Корольову) ведуться роботи з облаштування «Алеї Слави Героїв».

Станом на ранок 21 серпня вже встигли встановити одну частину металевих конструкцій, висота кожної – 3 метри. Поруч буде така ж, а на них розмістять фотографії та інформацію про загиблих захисників громади за період з 2014 року. 

Загальна вартість проєкту – близько 600 тисяч гривень.

Будівельники зазначають, що фінальний варіант житомиряни зможуть побачити вже за 3-4 дні. 

Офіційне відкриття, за повідомленнями міської ради, заплановано повести о 14 годині 29 серпня. Крім цього, з 10 до 12 години цього дня на Смолянському військовому кладовищі та на Корбутівському кладовищі, де також поховані загиблі воїни, відбудуться мітинги-реквієми. 

Нагадаємо, що саме 29 серпня відзначають День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, започаткований у 2019 році.  З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014-му, коли військовим обіцяли «зелений коридор», а натомість підступно розстріляли колони у полі між соняшниками.

Про те, що у Житомирі нарешті зʼявиться «Алея Слави Героїв» стало відомо у квітні цього року. Тоді міський голова провів зустріч із рідними загиблих захисників, обговоривши деталі, згодом затвердили ескіз, але через внесення правок реалізувати задумане не встигли до 23 травня – Дня Героїв, і перенесли на кінець літа. 

Варто зауважити, що вшановувати памʼять загиблих військових у Житомирі почали ще в 2014 році, коли кілька портретів розмістили на постаменті, де раніше стояв памʼятник Леніну на Соборному майдані. 

Пізніше неподалік (у сквері біля фонтану) місцева влада встановила 5 стендів із портретами Героїв, що загинули у період проведення АТО та ООС (2014-2018 роки). 

Згодом там відкрили великий памʼятник «Захисникам України», де зображені постаті військовослужбовців, добровольців та військових медиків, зазначення населених пунктів на сході, де точилися найгарячіші бої. 

Навесні цього року родини полеглих почали проводити акції у різних районах міста та перед міською радою, закликаючи житомирян долучатися до Всеукраїнської хвилини мовчання щоденно о 9.00. 

На одній із алей майдану Корольова вони розмістили прапори у памʼять про своїх рідних. Комунальники, прибираючи клумбу, перенесли усе на газон поруч. Кількість прапорів з іменами загиблих військових продовжує збільшуватися. 

Юлія Демусь

На Михайлівській житомиряни розгорнули 50-метровий прапор (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "У центрі Житомира встановлюють конструкції для «Алеї Слави Героїв», яку відкриють 29 серпня (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*