COIN24 old
1X FAN models

Шахрайство в інтернеті: як захиститися від фішингу та розпізнати фейкові акаунти

Досить часто те, що виглядає як офіційний сайт чи акаунт насправді виявляється віртуозним маскуванням шахраїв. Тож кіберполіція вкотре нагадує, що потрібно ретельно перевіряти джерела інформації і захистити свої акаунти двофакторно. автентифікацією.

Шахраї постійно вдосконалюють свої методи, тому варто бути максимально обережним, купуючи чи навіть спілкуючись з якимись “знайомими” в інтернеті.

Ось кілька порад та настанов від начальника відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександра Ульяненкова

Одним з найпоширеніших на сьогодні різновидів шахрайств є фішинг, тобто створення фейкових вебсайтів, які виглядають точнісінько так, як реальні. Шахраї створюють схожий зовнішній вигляд інтернет-сторінок та змінюють лише незначні деталі у посиланні, щоб ввести користувача в оману.

«Фейкові сайти можуть мати ідентичний справжнім сайтам інтерфейс, але міститимуть хибну інформацію. При цьому в самому посиланні буде або граматична помилка, або додаткова крапочка стояти, і цей сайт не буде оригінальним», — пояснює представник кіберполіції.

Проте фішинг далеко не єдина схема виманювання грошей чи персональних даних  в необачних інтернет-користувачів. Досить популярним серед шахраїв є пропозиції купівлі-продажу через соцмережі. Для цього створюються фейкові акаунти з метою виманити гроші, використовуючи привабливі пропозиції. Кіберполіція радить завжди перевіряти відгуки про продавця та звертати увагу на дату створення акаунта.

«Завжди треба досліджувати відгуки про абонента, з яким ви спілкуєтеся, який пропонує вам той чи той товар. Подивитися, коли було створено акаунт, відгуки про цього користувача. І тоді вже приймати рішення, чи здійснювати в нього купівлю, чи робити замовлення», — зазначає фахівець.

Дзвінки з начебто банків чи мобільних операторів теж потребують особливої уваги. . Шахраї можуть маскувати свої наміри під благодійні запити або перевірки даних клієнта, виманюючи коди підтвердження для доступу до акаунтів.

«При розмові вас будуть підводити до того, щоб ви надали шахраям код із тієї смс, яка вам надійде. А це вже буде смс або для того, щоб перевипустити сім-картку, або для входу у ваш обліковий запис», — наголошує правоохоронець.

Кіберполіція радить використовувати складні паролі та двофакторну автентифікацію для захисту своїх даних.  Також варто обмежити кількість особистої інформації, яку ви публікуєте в інтернеті,  щоб не полегшувати роботу шахраям.

«Чим менше персональних даних ви про себе виставите в мережі, тим важче буде шахраям отримати доступ до вашої особистої інформації», — додає Олександр Ульяненков.

Шахрайство в інтернеті набирає нових форм, і громадяни повинні бути готові до швидких реакцій на потенційні загрози.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

Ухилення від мобілізації – це удар у спину нашим захисникам!

Будьте першим, хто прокоментував "Шахрайство в інтернеті: як захиститися від фішингу та розпізнати фейкові акаунти"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*