COIN24 old
1X FAN models
1xfan manager

В Україні відзначили День позашкілля

Позашкільна освіта – важлива складова системи освіти, спрямована на розвиток здібностей та обдарувань вихованців, учнів і слухачів, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб у професійному визначенні.

На території Житомирської області функціонує 122 заклади позашкільної освіти, з-поміж яких є заклади сфери освіти, сфери спорту, сфери культури і мистецтв обласного та місцевих підпорядкувань. Крім того, позашкільна освіта реалізується на базі закладів загальної середньої, дошкільної професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

На жаль, найменше представлена позашкільна освіта у сільських громадах. Зокрема на території Житомирської області у 25 територіальних громадах відсутні заклади позашкільної освіти. Така ситуація позбавляє здобувачів освіти можливості реалізувати та розвинути свої здібності та природній потенціал.

Тому звертаємо увагу засновників закладів освіти на те, що позашкільну освіту можна реалізувати різними шляхами, зокрема:

• шляхом створення закладів позашкільної освіти;

• запровадження гуртків, секцій, клубів на базі інших закладів освіти;

• здійснювати підвіз до найближчих громад, де є заклади позашкільної освіти, на засадах співпраці та співфінансування;

• іншими шляхами не забороненими законодавством.

Управлінням Державної служби якості освіти у Житомирській області щорічно вивчається та аналізується питання стану функціонування закладів позашкільної освіти області. управління Державної служби якості освіти у Житомирській області. Зокрема проведено моніторингове дослідження (вивчення питання) щодо забезпечення доступу до якісної позашкільної освіти шляхом дистанційного збору даних, відвідування місцевих органів управління освітою (культурою, спортом), закладів позашкільної освіти, опитування керівників закладів освіти та місцевих органів управління освітою (культурою, спортом).

У ході вивчення з’ясовано, що 100% відвіданих закладів позашкільної освіти облаштовані укриттями. Протягом 2021-2023 років кількість закладів позашкільної освіти у відвіданих громадах є сталою. На території відвіданих громад з-поміж 5 функціонуючих ЗПО переважна більшість – це ЗПО сфери освіти (60%). Усі ЗПО працюють в очному та змішаному форматах та забезпечені укриттями.

Також впродовж трьох останніх років спостерігається збільшення кількості внутрішньо переміщених осіб, що здобувають позашкільну освіту, хоча загальна кількість дітей у закладах позашкільної освіти відвіданих громад впродовж 2021-2023 років зменшилася.

Тільки в 1 ЗПО з-поміж відвіданих функціонує внутрішня система забезпечення якості освіти та триває процедура самооцінювання. У відвіданих ЗПО сфери культури та спорту відсутня внутрішня система якості освіти та відповідне положення.

У дистанційному опитуванні взяло участь 86 закладів позашкільної освіти (далі ЗПО), з яких: 22 ЗПО сфери спорту, 25 ЗПО сфери культури, 39 ЗПО сфери освіти.

Переважна більшість опитаних ЗПО працюють в очному та змішаному форматах. Більше половини ЗПО вказали на те, що їх режим роботи протягом поточного навчального року змінювався. З’ясовано, що станом на момент опитування переважна більшість ЗПО забезпечені укриттями, сховищами.

У більшості відбулися зміни у контингенті здобувачів освіти під час воєнного стану. Незважаючи на значну кількість внутрішньо переміщених дітей, кількість здобувачів позашкільної освіти зменшилася.

Зокрема, у більшості закладів кількість здобувачів зменшилася через виїзд за кордон та в інші регіони України. Аналогічні зміни відбулися й у кадровому забезпеченні ЗПО. Кількість педагогічних працівників, тренерів-викладачів зменшилася у зв’язку з мобілізацією, виїздом за кордон та звільненням.

Третина опитаних ЗПО зазначили, що внутрішня система забезпечення якості освіти в закладі вже функціонує.

Проблемні питання:

– неможливість задовольнити запит батьків громади щодо запровадження гурткової роботи з хореографії через відсутність відповідного фахівця;

– зниження якості надання освітніх послуг в умовах воєнного стану, зокрема під час повітряної тривоги, заняття перериваються і здобувачі позашкільної освіти та педагоги закладу вимушені переходити до укриття, у якому неможливо продовжити заняття;

– відсутність можливості взяти участь здобувачів позашкільної освіти сфери спорту в змаганнях за межами області, що перешкоджає підвищенню спортивної майстерності здобувачів позашкільної освіти.

Детальніше з результатами вивчення можна ознайомитись за покликанням https://drive.google.com/file/d/11ZWEitJrkPmRX1Fb2ZyosmrOsoGRrcEH/view?usp=drive_link


Щиро бажаємо усім причетним натхнення та професійних злетів! Позашкілля – невід’ємний чинник формування майбутнього свідомого громадянина.

Будьте першим, хто прокоментував "В Україні відзначили День позашкілля"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*