1X FAN models
COIN24 old
1xfan manager

Веселка, прапор України та Джин з пляшки: хімічне шоу в ЖДУ ім.І.Франка (ФОТО)

Вже кілька років поспіль на природничому факультеті Житомирського державного університету ім.І.Франка на початку навчального року влаштовують захід для першокурсників та учнів Наукового ліцею, в рамках якого викладачі та лаборанти кафедри хімії, а також студенти старших курсів демонструють програму, що складається із цікавих і видовищних дослідів.

Цьогоріч хімічне шоу “Віват першокурсники” провели пообіді 27 вересня. У дворі за будівлею факультету зібралося десятки допитливих очей – молоді люди жваво коментували перебіг дослідів, робили власні припущення, ділилися враженнями від побаченого та знімали усе на телефон. Серед присутніх – студенти, які здобувають освіту за спеціальністю “Хімія” та нова спеціальністю “Хімічна технологія та інженерія”, що з’явилася у 2024-му, з огляду на потреби ринку праці.

Зокрема, до їх уваги було представлено 10 дослідів, де завдяки поєднанню різних речовин вдалося зробити день/ніч, з напою тархун – прапор України, а ще веселку в пробірках, море кольорової піни, викликати Джина із пляшки і під кінець – трохи феєрверку.

“Всі ці досліди мають практичне застосування, тобто використовуються з тою чи іншою метою в різних галузях – побутова, харчова, фармацевтична чи навіть військова промисловість, – пояснює доцент кафедри хімії природничого факультету ЖДУ ім.І. Франка Роман Денисюк. – Зважаючи на ситуацію в країні, ми не можемо показувати більш яскраві та гучні досліди (може бути спалах, звук вибуху), тому зосередилися на таких більш кольорових. Щороку в нас декілька подібних заходів відбувається – два, як мінімум, у першому семестрі (“Віват першокурсники” та з нагоди “Halloween” – досліди у темряві), а у травні в нас проходить Тиждень хімії, коли запрошуємо учнів і студентів і вони навіть самі мають змогу провести експерименти, а на завершення у нас шоу на різну тематику (“Льодовикове шоу”, вогняні, кольорові). Таким чином ми показуємо, що хімічну науку можна використовувати в різних напрямках.

Юлія Демусь

Сімейний ветеранський вікенд: у Житомирі вперше провели фестиваль “Люди-титани” (ФОТО)

На виставці у Водонапірній вежі представили 1140 портретів житомирян (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Веселка, прапор України та Джин з пляшки: хімічне шоу в ЖДУ ім.І.Франка (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*