1X FAN models
coin24 crypto exchange
Stay with Ukraine
coin24 crypto exchange
Stay with Ukraine
1xfan manager

Українські правоохоронці у співпраці з чеськими колегами ліквідували діяльність міжнародного шахрайського кол-центру та екстрадували іноземців

Українські поліцейські спільно з чеськими колегами викрили злочинну організацію, яка реалізувала масштабну схему заволодіння коштами громадян із використанням «вішингу» та «спуфінгу». Загалом, задокументовано близько 100 епізодів злочинної діяльності фігурантів.

Вводячи в оману потерпілих про злом їх банківських рахунків та необхідність переказати кошти на безпечні рахунки або придбати криптовалюту, фігуранти привласнили понад 2,5 мільйона доларів. В процесі слідства поліцейські затримали двох громадян Чехії та двох громадянин Молдови, які входили до складу угруповання.

За матеріалами слідства, до організації масштабної міжнародної шахрайської схеми причетні також громадяни України, які спільно з представниками інших держав, зокрема Чеської Республіки, Республіки Молдови, Республіки Казахстану, забезпечували роботу кол-центрів у Дніпропетровській, Кіровоградській та Київській областях.

Оперативники кримінальної поліції встановили, що кол-центр, який діяв з 2023 року, організував мешканець Дніпра. Він разом зі співорганізатором шахрайської схеми залучив до злочинної діяльності мешканців кількох областей України та іноземців, які володіли чеською мовою.

Працівники кол-центру телефонували потерпілим під виглядом банківських працівників та повідомляли про злом банківських рахунків. Людям пропонували тимчасово переказати кошти на інші «безпечні банківські рахунки» або пропонували придбати біткоїни за вигідним курсом.

Під час дзвінків шахраї використовували так звану заміну телефонного номера, тобто імітували будь-який телефонний номер, який їм потрібен, у результаті чого у потерпілих складалося враження, що їм телефонують зі служби підтримки банку.

Правоохоронці провели 21 обшук за місцями проживання фігурантів, у їхніх транспортних засобах та у кол-центрі. Під час обшуків було вилучено понад 68 тисяч доларів, гроші в євро та гривнях та інші речові докази злочинної діяльності.

Затриманим іноземцям було обрано запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. 23 вересня їх передали до правоохоронних органів Чеської республіки.

За вказаними фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо також, що проєкт «Кібербезпека.UA» розповів про маніпуляції від шахраїв.

Будьте першим, хто прокоментував "Українські правоохоронці у співпраці з чеськими колегами ліквідували діяльність міжнародного шахрайського кол-центру та екстрадували іноземців"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*