1xfan manager
Stay with Ukraine
coin24 crypto exchange
Stay with Ukraine
1X FAN models
coin24 crypto exchange

В Україні “шаги” можуть замінити “копійки”

В Україні "шаги" можуть замінити "копійки"

Національний банк подав законопроекти щодо перейменування української дрібної монети. Якщо Верховна Рада їх підтримає, то вже наступного року замість копійок з’являться шаги.

Зміну назви української монети з копійки на шаг Національний банк ініціював на початку вересня. Причини – відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу.

Як пояснив голова НБУ Андрій Пишний, назва копійка фактично є символом московської окупації. І настав час очистити монетарний суверенітет від найменшої спорідненості з чимось московським.

Сучасні соціологічні дослідження показують, що наразі більшість українців цікавляться історією та культурою України. А гроші є важливим символом державності.

Можливість перейменування української монети з “копійки” на “шаг” досліджувалась істориками. І одержані висновки дають підстави стверджувати, що українською назвою для дрібних монет є “шаг”.

Тому повернення (шага, – ред.) до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване. Наша гривня – княжого роду, а шаг – походить із славетного роду козацького“, – зазначив старший зберігач фондів Музею грошей НБУ Андрій Бойко-Гагарін.

Якщо Верховна Рада підтримає законопроекти, то перші шаги з’являться вже у першому півріччі 2025 року, казав Пишний.

Нагадаємо, підвищення податків в Україні: деталі.

Будьте першим, хто прокоментував "В Україні “шаги” можуть замінити “копійки”"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*