coin24 crypto exchange
1xfan manager
1X FAN models
Stay with Ukraine
coin24 crypto exchange
Stay with Ukraine

СЕРТИФІКАЦІЯ 2024

П’ятий рік поспіль Державна служба якості освіти України спільно з Міністерством освіти і науки України та Українським центром оцінювання якості освіти проводять сертифікацію педагогічних працівників, мета якої — виявляти і заохочувати вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності, які впроваджують у своїй професійній діяльності прогресивні ідеї та новації і сприяють їх поширенню.

У 2024 році зовнішнє оцінювання професійних компетентностей, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 01.12.2023 № 1464 “Про деякі питання проведення сертифікації педагогічних працівників 2024 році”, поширюється на педагогів таких категорій:

  • учителів початкових класів (квота для Житомирської області 56 учасників); 
  • учителів математики, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти (квота для Житомирської області 39 учасників); 
  • учителів української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти (квота для Житомирської області 40 учасників);
  • учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»). Квота для Житомирської області 20 учасників.

15 – 25 січня відбулася реєстрація в межах квоти для кожної області, визначеної наказом Міністерства освіти і науки України.

У березні відбувся І етап сертифікації – незалежне оцінювання фахових знань та умінь для вчителів початкових класів, української мови й літератури, математики. Для вчителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі І етап відбувся 14 вересня.

У квітні-травні відбулися ІІ та ІІІ етапи сертифікації для вчителів української мови й літератури (21 учасник) та математики (4 учасники). Результати щодо проходження ІІІ етапу сертифікації цих категорій педагогічних працівників будуть відомі на початку грудня 2024 року.

33 вчителі початкових класів пройшли ІІ етап сертифікації (самооцінювання власної педагогічної майстерності) за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd у квітні та були допущені до ІІІ етапу сертифікації – вивчення практичного досвіду роботи, який відбувся у вересні-жовтні.

Практичний досвід роботи вчителів з різних регіонів України у 2024 році вивчали експерти, які пройшли навчання, організоване управлінням Державної служби якості освіти у Житомирській області, у тому числі класів 66 експертів – вчителів початкових; 34 експерти – вчителів української мови й літератури; 12 експертів – вчителів математики.

 Експерти оцінювали наскільки проявляються 15 професійних компетентностей у діяльності вчителів за допомогою таких методів збору інформації:

  • спостереження за навчальними заняттями та їх самоаналізом;
  • аналіз самопрезентації учасника сертифікації;
  • проведення інтерв’ю з учасником сертифікації.

Уперше в жовтні-листопаді 2024 року беруть участь у сертифікації вчителі, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство». ІІ етап сертифікації (самооцінювання власної педагогічної майстерності), за допомогою інформаційно-аналітичної системи EvaluEd, відбувся 11-14 жовтня. ІІІ етап сертифікації вчителів історії та громадянських дисциплін почнеться 28 жовтня 2024 року.

Експерти Житомирської області будуть вивчати досвід роботи 15 вчителів з таких областей: Львівська, Сумська, Закарпатська, Харківська, Чернігівська, Вінницька, Хмельницька, Запорізька, Полтавська, Рівненська, Дніпропетровська, Тернопільська.

Вивчення практичного досвіду роботи відбуватється з використанням сучасних цифрових технологій. Зокрема спостереження за навчальними заняттями та аналіз самопрезентації проводиться дистанційно в синхронному режимі з використанням платформ Zoom, Google Meet, Microsoft Teams для організації відеоконференцій.

Оцінювання професійних компетентностей учасника сертифікації на ІІІ етапі відбувається за принципом «вчитель оцінює вчителя». Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

За результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видається сертифікат, який є дійсним протягом трьох років. Відповідно до п. 6 ст.49 Закону України «Про повну загальну середню освіту» вчителі, які успішно пройшли сертифікацію, мають право на щомісячну доплату в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження протягом строку дії сертифіката. Відповідно до п. 7 – успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання.

У 2024 році участь у сертифікації взяли участь вчителі таких територіальних громад: Житомирська, Корнинська, Коростишівська, Курненська, Попільнянська, Радомишльська, Романівська, Оліївська, Тетерівська, Андрушівська, Бердичівська, Ружинська, Коростенська, Звягельська, Стриївська, Ємільчинська, Брониківська.

Працівниками управління Державної служби якості освіти у Житомирській області у 2024 році було здійснено вивчення досвіду роботи учасників сертифікації з таких областей України: Одеська, Луганська, Кіровоградська, Сумська, Волинська, Вінницька, Дніпропетровська, Черкаська, Запорізька, Львівська, Харківська, Івано-Франківська, Київська, Миколаївська, Одеська, Чернігівська, Рівненська, Чернівецька, Полтавська, Донецька, Хмельницька, Тернопільська.

Будьте першим, хто прокоментував "СЕРТИФІКАЦІЯ 2024"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*