Stay with Ukraine
coin24 crypto exchange
1xfan manager
coin24 crypto exchange
1X FAN models
Stay with Ukraine

Житомир: екскурсія підземним містом (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Територію від сучасної Замкової гори і аж до Михайлівської, тобто центральну частину міста (старе місто), займають підземні ходи, які у Житомирі будували в період з ХІІ по XVII століття. Вони знаходяться на глибині 3-6 метрів чи навіть більше. Про це під час екскурсії “Таємниці підземель: від Замкової гори до монастиря” 27 жовтня розповіла гід Тамара Лозовик.

Зокрема, стартувала ескурсія біля каменю, встановленого на честь відзначення 1100-річчя Житомира у сквері за Домом правосуддя. Пані Тамара розповіла про різні версії походження назви міста, з чого починалася його історія, перші документовані згадки, а також історичні постаті та суспільно-політичні процеси, які відіграли ключову роль у становленні та розбудові. Крім цього, зосередила увагу й на інформації, як та звідки до Житомира потрапив відповідний камінь і що цьому передувало.

Зауважила, що саме на Замковій та сусідньому Подолі зосереджена велика кількість підземних ходів, доступу до яких нині нема (вели до замку, з’єднували монастирі, різні будівлі). Про житомирські підземелля існує багато легенд, переказів, частина з яких отримали підтвердження під час нечисленних еспедицій та досліджень. Першочергово вони виконували стратегічну оборонну роль, а ще туди ховалося тогочасне населення міста у випадку небезпеки (набіги, пожежі), ховали своє майно, запаси заможні люди.

У період після Другої світової війни Житомир був зруйнований та розбомблений, відтак відкрилася частина тих самих підземних ходів. На них неодноразово натрапляли і під час будівництва житлових будинків поруч із Замковою, безпосередньо Дому правосуддя, драмтеатру на Соборному майдані, але все засипали чи заливали бетоном і продовжували роботу.

Було кілька спроб дослідити житомирські підземні ходи в минулому столітті, але з певних причин, про які під час екскурсії згадує Тамара Лозовик, матеріали до нас не дійшли. Також вона говорить і про більш сучасні спроби розібратися із підземеллями та їх результати.

“Казали, що один Житомир будувався зверху, а інший – під землею. Або, приміром, що у житомирських підземеллях переховували бібліотеку Ярослава Мудрого, що тут можна знайти різні скарби, у тому числі барона де Шодуара, клади НКВДистів, єзуїтське золото, награбоване Петлюрою майно та ін. Звісно, ніхто їх не бачив, не знаходив, але такі легенди “ходять”, – додала Тамара Лозовик.

Маршрут екскурсії пролягає через Замкову гору, оглядовий майданчик, вулицю Замкову, територію біля краєзнавчого музею, майдан Соборний, включає провалля на В.Бердичівській, яке виникло під час реконструкції тротуару кілька років тому (зазначають, що це підвал одного з будинків або частина тунелю, який з’єднував будівлі по обидва боки вулиці), а завершується біля костелу святого Йоана з Дуклі на Театральній.

До учасників ескурсії вийшов настоятель храму Петров Бернард, який розповів, що з початком повномасштабної війни вони відкрили своє підземелля, де спершу прихожани могли ховатися під час “Повітряної тривоги”, а нині почали розвивати туристичний потенціал локації.

Мова йде про підвальну частину будівлі, яку костелу вдалося повернути у свою власність в 2006 році, а до того вона використовувалася обласним військкоматом. Попередньо все розчистили, прибрали, навели лад, провели ремонт. Зараз там є освітлення, можливість обігрівати приміщення, але роботи ще продовжуються. Ознайомитися із підземеллям, прогулятися коридорами та кімнатами, зробити фото могли й учасники ескурсії.

Якщо ви бажаєте побувати на екскурсії Тамари Лозовик “Таємниці підземель: від Замкової гори до монастиря” – підписуйтеся на сторінку “Сезон ескурсій. Житомир” у соцмережі Фейсбук та Телеграм-каналі і слідкуйте за анонсами найближчих заходів.

ЮЛІЯ ДЕМУСЬ

Чуфа та арахіс: досвід вирошування земляних горіхів на Житомирщині (ФОТО)

Майстер-класи, частування кашею і допомога ЗСУ: в Житомирі влаштували гарбузове свято (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Житомир: екскурсія підземним містом (ФОТОРЕПОРТАЖ)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*