Директор «Житомирводоканалу» Андрій Нікітін пояснив, чому зросли тарифи та анонсував нове здорожчання

З 5 лютого 2020 року в Житомирі подорожчало централізоване водопостачання та водовідведення. До цього тариф складав 19 грн 43 коп без ПДВ, зараз — 25 грн 40 коп за кубометр води.Тобто фактично тариф зріс на 31%. 

Про це сьогодні, 10 лютого, під час брифінгу в Житомирській міській раді розповів директор комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

«Підвищення тарифів спричинили два найважливіші компоненти — оплата праці та електрична енергія. Порівнюючи з попередніми трьома роками ці показники займають найбільшу частину серед інших показників, які впливають на розмір тарифу. Порівняно з попередніми роками, коли компонент інвестицій складав лише 4-5%, зараз він становить 21%», — пояснив директор комунального підприємства. 

Він також зазначив, що незважаючи на те, що будь-яке здорожчання сприймається негативно, у випадку з тарифами на водопостачання є дуже багато позитиву. 

«Ми поступово відходимо від бюджетів і тарифів проїдання й починаємо інвестувати в наше підприємство. Нам не встановлюють економічно обгрунтовані тарифи й у нас немає достатньо інвестицій на оновлення — це головні проблеми. Зараз інвестиційна програма складає більше 70 млн грн, але цього ще недостатньо, аби забезпечувати стале водопостачання, тиск та якість води. Проте, розробляючи стратегію підприємства до 2030 року, ми зрозуміли, що інвестувати в мережу потрібно не менше 100 млн грн лише за один рік», — пояснив Нікітін.

Тарифи на водопостачання та водовідведення в Житомирі найнижчі серед інших великих міст області, а серед обласних центрів України Житомир посідає 6 місце за показником величини тарифів. 

За рахунок підвищення тарифів збільшиться також і заробітна плата робітників «Житомирводоканал» — вона зросте на 5%. 

Андрій Нікітін розповів. що перша черга ремонтних робіт водомереж закінчиться у червіні 2020 року. До кінця поточного року ще можливі перебої тиску та водопостачання, проте на це, як і на якість води, впливають старі зношені труби. 

«Повністю закінчити заміну трубопроводу у 2020 році підрядник не встигає, але ми намагаємося по можливості усувати інші проблеми, наприклад неприємний присмак та запах води. Плануємо провести два громадських слухання, аби погодити додаткове очищення води спеціальним активованим вугіллям. Через це тариф може зрости приблизно ще на 1 грн.», — анонсував директор «Житомирводоканалу».

Будьте першим, хто прокоментував "Директор «Житомирводоканалу» Андрій Нікітін пояснив, чому зросли тарифи та анонсував нове здорожчання"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*