Народжуваність у Бердичеві: що з’явилось нового для мам і малюків(ВІДЕО)

2021-ий рік у Бердичівському Центру жінки почався гарно і багатообіцяюче.

«Він у нас почався з народження хлопчика 1-го числа. Це є така прикмета: якщо перший хлопчик, буде все добре в країні і, мабуть, в Бердичеві, у відділенні у нас теж. За 11 днів у нас народилось 27 дітей. У різдвяну ніч у нас народилось 4 малюків: 2 хлопчиків і 2 дівчаток», – розповідає Віталій Грубський, завідувач акушерського відділення КНП «Бердичівська міська лікарня»

В порівнянні з 2019-им, у минулому році народжуваність незначно знизилась.

«В минулому році працювали 11 місяців, народилось 735 дітей – 407 хлопчиків і 328 дівчаток. У 19-му році у нас народилось 815 діток. Якщо брати 11 і 12 місяців, то цифра практично однакова. За минулий рік було 6 двійнят, всі діти здорові», – говорить Віталій Грубський.

З середини літа в Центрі жінки немає партнерських пологів. Рідних не пускають і до палат. Жінки народжують самі, щоб убезпечити себе, діток і медперсонал від захворювання на коронавірус. При поступленні породіллям роблять імунно-ферментний аналіз на імуноглобуліни. У більшості випадків вони негативні. В акушерському відділені є ізолятор на 3 ліжка для тих, в кого позитивний ПЛР-тест.

«Із загальної кількості жінок, які в нас народили в минулому році, у нас 119 жінок за статистикою приїхали з інших областей. Переважно це Вінницька область. В минулому році до нас підключено Ружинський, Андрушівський райони. Жінки звідти народжують у нас, бо там пологові будинки вже закриті», – каже завідувач акушерського відділення.

Минулого року КНП «Бердичівська міська лікарня» придбало нове обладнання у Жіночу консультацію, що на першому поверсі Центру жінки.

«Це апарат ультразвукової діагностики, він дає можливість вчасно діагностувати вади розвитку плоду, спостерігати за патологічними станами жінок. Буквально недавно ми придбали також кульдоскоп, який знаходитимеься в кабінеті патології шийки матки», – говорить Лариса Бабікова, директор КНП «Бердичівська міська лікарня».

На обстеження жінки можуть потрапити за направленням профільного чи сімейного лікаря безкоштовно. В акушерському відділенні за 2020-ий рік також з’явилось нове обладнання на суму 214 тисяч гривень, 93 тисячі з яких – міські кошти, благодійної допомоги 120 тисяч, а коштів від НСЗУ за надані медичні послуги 53 тисячі гривень.

«Це білірубінометр для визначення рівня білірубіну в новонароджених. Це опромінювані, це і бікси. Це і дефібрилятори, шприцові насоси для того, щоб полегшити роботу медичного персоналу і дозовано вводити лікарські засоби, які необхідно як жінці, так і новонародженому», – додає Лариса Бабікова.

Цьогоріч Центр жінки стає більш доступним для людей з різними вадами здоров’я. До пакету послуг тут додались нові, над втіленням яких медики наразі працюють. Є потреба, кажуть, в оновленні і модернізації апаратів ШВЛ для новонароджених.

«В нас ще відсутній гістероскоп – це для жіночої консультації, гінекологічного відділення. Сьогодні спеціалісти надали пропозиції по цьому обладнанню, буде оголошений тендер, після торгів ми придбаємо це обладнання», – говорить директор КНП.

Бердичівський пологовий, кажуть лікарі, стовідсотково забезпечений вакцинами для немовлят від гепатиту-В та БЦЖ.

«Проти гепатиту-В деякі жінки відмовляються. Хоча зараз тенденція, що кількість провакцинованих дітей від гепатиту-В дещо збільшується», – каже Віталій Грубський.

Породіллі, які не одержали бебі-бокси після пологів у 2020-му році, отримують матеріальну допомогу у системі соцзахисту. Нових пакунків малюка у Центр жінки поки не надходило.

Будьте першим, хто прокоментував "Народжуваність у Бердичеві: що з’явилось нового для мам і малюків(ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*