Поки українці чекають, коли в маркетах з’явиться сіль, кулінарний експерт і блогер Євген Клопотенко зібрав поради, чим можна замінити такий продукт. Навіть якщо сіль повністю зникне з полиць магазинів, зробити страви солоними – вийде, передає «Новое время».
Клопотенко пропонує 7 замінників солі
- Ферментована соя. Перше, що спадає на думку – соєвий соус. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів та варити азіатські супи, наприклад, місо чи том ям;
- Морська риба та водорості. З легкістю замінити у стравах сіль можуть і більшість мешканців морських глибин. Оселедець, тунець, анчоуси чи навіть морські водорості, а саме морська капуста, норі та комбу нададуть стравам бажаного солоного смаку;
- Сіль з приправами. Ще одна підказка – це знаменита грузинська Сванська сіль. У Сванетії її готують з солі та великої кількості ароматних пряних трав. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням;
- Розсольні сири. Фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі, тому вони прекрасно смакують як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піці, пасті. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп;
- Витримані тверді сири. Чим витриманіший сир, тим він солоніший. Термін дозрівання твердих сирів може сягати двох років. За цей довгий час в них утворюється так званий умамі, п’ятий смак, який нам більше відомий за назвою глютамінат натрію, утворений в сирі природним шляхом. Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком.
- В’ялене м’ясо. Умамі, які ми бачимо на продуктах у вигляді дрібненьких білосніжних крапочок, схожих на кристали солі, є і на в’яленому м’ясі. Перш за все йдеться про хамон, прошуто, український шовдар тощо. Зі шматочками цих продуктів, нарізаних слайсами чи дрібним кубиком, підсоленими будуть салати, яєшня, омлети. В’ялене м’ясо використовують у приготуванні соусів, гарнірів чи супів.
- Розсіл. Якщо у вас лишилися минулорічні засолені чи консервовані огірки/помідори, використовуйте розсіл із них для соління, наприклад, супів і борщів. Також розсіл можна додавати під час приготування всього, що вариться – м’яса, круп, макаронів, тощо.
Проте не забувайте, що надмірне споживання солі, як і раніше, вважається нездоровим захопленням.
Нагадаємо, в Україні зупинилося виробництво кам’яної солі.
Будьте першим, хто прокоментував "Чим замінити сіль: 7 альтернатив від Клопотенка"