Небезпечні овочі. В Україні зафіксовано інфекцію лістеріозу

Українцям загрожує спалах небезпечної інфекції — лістеріозу. Станом на 7 липня вже зафіксували один випадок захворювання в Україні, а в Європі вона могла стати причиною смерті вже 10 осіб. Спалах інфекції виник через заморожену кукурудзу, яку постачали з Угорщини. Випадки захворюваності спостерігалися в Австрії, Данії, Фінляндії, Швеції та Великобританії.

Небезпечні для здоров’я бактерії виявили в замороженій кукурудзі, а також шпинаті та зелених бобах. Їх у європейські магазини близько двох років постачав завод в Угорщині. Відповідно до рішення угорських чиновників, на початку липня 2018 року з продажу вилучили всі заморожені овочеві продукти, вироблені на цьому підприємстві. Крім того, проводиться демонтаж і дезінфекція всього обладнання.

Чим небезпечний лістеріоз

Лістеріоз це одна з найважчих хвороб харчового походження. Його збудником є бактерія Listeria monocytogenes. Паличкоподібна бактерія може міститися в ґрунті та заражати рослини через кореневу систему. Її носіями можуть бути птахи та деякі інші тварини.

Хоча хвороба зустрічається рідко, вона становить велику проблему в зв’язку з високою смертністю. Зараження найчастіше відбувається через їжу.

При лістеріозі патогенний збудник потрапляє в організм разом з їжею. З потоком крові та лімфи він поширюється по організму потрапляє в печінку, легені, селезінку, лімфовузли та нервову систему. У місцях скупчення лістерій утворюються лістеріоми — осередки некрозу.

На відміну від багатьох інших бактерій, що викликають хвороби харчового походження, лістерія може виживати та розмножуватись при низьких температурах, зазвичай підтримуваних в холодильниках. До потенційно небезпечних через лістеріоз відносяться продукти з тривалим терміном зберігання в холодильнику, продукти, споживані без подальшої обробки, а також м’ясна і молочна продукція, готові салати, свіжі овочі і фрукти.

Як розпізнати та лікувати лістеріоз

Симптоми лістеріозу схожі на звичайне харчове отруєння:

  • діарея;
  • підвищена температура;
  • головний біль;
  • м’язові болі;
  • зниження апетиту;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

При окозалозистій формі лістеріозу також проявляється почервоніння повік, можливі гнійні виділення з очей. При ураженні нервової системи захворювання може протікати у вигляді енцефаліту або менінгіту.

Лістеріоз, діагностований на ранніх стадіях, успішно лікується. Для лікування важких симптомів, таких як менінгіт, використовуються антибіотики. У разі інфекції під час вагітності негайний прийом антибіотиків дозволяє запобігти інфікуванню плода або новонародженого. При вираженій інтоксикації організму хворого вводяться сольові розчини.

Дуже важливо при перших ознаках нездужання звернутися до лікаря, тому що чим раніше діагностовано лістеріоз, тим більше шансів на успішний результат. Лістеріоз діагностується за аналізом крові і мазкам зі слизових оболонок.

До захворювання найбільш схильні люди з імунодефіцитом (ослабленою імунною системою), вагітні, а також літні люди після пересадки донорських органів або з хронічними захворюваннями.

Інфекція у вагітних жінок піддає ризику розвиток плоду, приводячи до мертвонародження або передчасних пологів. У новонародженної дитини спостерігаються численні ушкодження внутрішніх органів, що робить її нежиттєздатньою. Навіть якщо інфекція не пройде через плаценту, дитина може заразитися в процесі (проходячи через родові шляхи матері) або після пологів (у лікарні).

Як не заразитися

Оскільки основна причина захворювання — це забруднення продуктів, то необхідно ретельно мити їх, овочі і фрукти обдавати окропом. Також необхідно окремо зберігати сирі продукти від продуктів, які зазнали теплової обробки.

Рекомендується відмовитися від вживання в їжу:

  • м’яса, що пройшло погану термічну обробку;
  • копченої риби;
  • непастеризованого молока та похідних продуктів;
  • сирих імпортних овочів;
  • немитих фруктів та овочів.

Усі заморожені овочі необхідно термічно обробляти, а після різання та приготування сирих продуктів слід ретельно вимити руки, ножі та обробні поверхні.

На підприємствах з оброблення туш тварин, м’ясокомбінатах і птахофабриках необхідно суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм. Важливо уникати контактів з хворими тваринами.

Також необхідний санітарний контроль за продуктами харчування, які потрапляють на прилавки.

Якщо зараження лістеріозом все-таки відбулося, то необхідно звернутися до лікаря, який призначить лікування.


Читайте інші матеріали на тему харчування:

Будьте першим, хто прокоментував "Небезпечні овочі. В Україні зафіксовано інфекцію лістеріозу"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*