Паломники з усієї України прийшли у Бердичів (ВІДЕО)

Всі дороги ведуть до Бердичева, принаймні цьогоріч 17-18-го липня, коли сотні паломників з різних міст України ідуть до ікони Матері Божої Бердичівської у кляштор Босих Кармелітів. У Гришківцях деякі паломницькі групи зупинились на перепочинок, щоб підкріпитись, випити холодного компоту чи води. Паломники з Житомира з храму святої Софії в дорозі другий день.

«Є паломництва 7-денні, тижневі, трьохденні. Наше дводенне, саме зручно, для тих, хто не може іти 7 днів, а хоче більше іти, ніж один», – розповідає Олександр Язловецький, паломник.

Житомирянка Інна каже, це паломництво для неї, напевно, вже десяте. А іде щороку тому, що постійно бачить чудо в родині, про яке просить у молитві.

«Коли ти бачиш радість, коли подув вітерець, коли тебе бризкають водою, ти помічаєш дрібниці і стаєш щасливий від того. Дух паломництва, коли іде багато людей, як одне тіло, і у тебе такий намір, що ти з Богом з’єднуєшся, ти вдома так не можеш сконцентруватися як ти відчуваєш цей дух паломництва», – розповідає жінка.

У спеку в дорозі допомагає віра, кажуть паломники. І навіть мозолі чи розтяжки на стомлених ногах не зупиняють.

Серед паломників є і Ірена Лісова – голова Гришковецької громади. Жінка іде з вірянами вже всьоме, 2 роки робила вимушену перерву і засумувала за походом у 50 км.

«Ми йдемо і сили десь постійно беруться все нові і нові. Цьогоріч взагалі спекотно було, але Бог додав сили і ми дійшли. Брати з собою міцну віру, гарний настрій і пляшку води – більше нічого не потрібно, зручне взуття. І велике-велике бажання», – каже Ірена Лісова.

А тим часом у Бердичеві вже гамірно: групи паломників звідусіль прибувають до храму. Втомлені, але щасливі, люди співають пісень, прославляють Бога. А священики щедро кроплять їх водою.

«Брат сонце, грів дуже, думали, що будемо шашликами або просто на сковорідці наче. Рятувалися – вода, молитва, брати і сестри, які допомагають, Бог послав вітерець і тінь, хмарку, слава Богу», – говорить Збігнєв Савчук, паломник з Красилова, родом з Польщі, 20 років живе в Україні.

Іван з Коростишева вперше серед паломників, з хлопцями їхали велосипедами.

«Зустрічають, дають їжу смачну, часто запрошували набрати води зі свого колодязю. Найважчим було саме спека, бо їхали, піт тече, важко через цю спеку», – – говорить хлопець.

Священики зустрічають паломників. Кажуть, люди намучились через спеку. Але всі мужньо тримаються.

«Наймолодшому паломнику вже є 6 місяців, а старший – не прийнято говорити – 75+. Це представники з ріних міст, регіонів України, люди практично з цілої України», – розповідає єпископ Київський і Житомирський Віталій Кривицький.

Отці-кармеліти розповідають: багато паломників іде, але не менше їде своїм та громадським транспортом.

«Цей рік важливий для нашої церкви, оскільки разом із Днем Незалежності – ювілеєм незалежності в 30 років – ми так само святкуємо 30 років відновлення структури римо-католицької церкви в Україні. І тому це паломництво такої подяки Господові за можливість церкви знову діяти в нормальних умовах», – додає Віталій Кривицький.

Багато парафіян допомагають в організації свята ікони Матері Божої Бердичівської. Це і доставка води, медична група, супровід паломників, підтримка порядку на території кляштору.

На думку священнослужителів, є дві причини паломництва: перша – людина слухає Боже слово і розуміє таємниці життя через нього.

«А друге – це ті наміри, з якими ми ідемо до Бога. Коли ми Богові віддаємо нашу молитву, як за цю державу, церкву, зокрема про родину і кожен про себе особисто», – додає Віталій Кривицький.

У неділю на святковій службі очікують тисячі людей з різних куточків України і з-за кордону.

Будьте першим, хто прокоментував "Паломники з усієї України прийшли у Бердичів (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*