В шкільних їдальнях Житомира продають страви за рецептом Євгена Клопотенко

14 березня команда проекту “Нове шкільне харчування” на чолі з переможцем проекту «МайстерШеф» Євгеном Клопотенко презентували у Житомирі “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах”.

Більше місяця департамент освіти спільно з фізичними особами-підприємцями, які забезпечують харчування у закладах загальної середньої освіти, на базі їдальні ліцею № 25 проводили  практичні відпрацювання окремих рецептів з вказаного збірника.

Окрім того, на базі гуманітарної гімназії № 23 у квітні пройшов семінар, на якому фахівці розглянули асортимент страв, що пройшли контрольне опрацювання у шкільних їдальнях відповідно до збірника рецептур та обговорили характеристики пророблених страв.

Нетиповим для шкільного харчування є використання у стравах нового збірника продуктів та спецій, що не використовувались досі (насіння гарбузу, соняшника, селера, кінза, імбир, кориця, гвоздика, карі,  куркума, паприка, орегано, хмелі-сунелі, чорний перець та ін).

Наразі на базі шкільних їдалень Житомира продовжується опрацювання технології приготування страв, їх виходу, зовнішнього виду, смакових якостей, але насамперед, вивчається сприйняття цих страв дітьми.

Так, практично опрацьовано наступні рецептури: №41 Пиріг пастуший;  №42 Болоньєзе;  №43 Курка з паприкою;  №44 Нагетси курячі;  №45 Стіки курячі (курячі палички);  №51 Курячий шніцель;  № 53 Пюре морквяне з імбиром;  №55 Картопляне пюре з соком буряка;  № 56 Картопля запечена з куркумою;  №70 Бефстроганов з вареної яловичини;  №77 Рис «Паелья»;  №82 Котлети рибні;  №83 Хек запечений; № 54 Ньоки (картопляні галушки); №4 Салат з буряком, картоплею та квашеною капустою; №5 Салат з буряком та сухариками;  №7 Салат  з капусти з ароматною олією;  №8 Салат з капусти з зеленим горошком;  №11 Салат картопляний;  №12 Салат з капусти з насінням; №14 Салат з буряком і селерою;  №24 Салат з яблуками та квашеною капустою;  №39 Кебаб з сиром;  №91 Олія ароматна;  №92 Соус каркаде;  №107 Чай масала;  №108 Чай каркаде.

Страви, які вже опрацьовані, вільно продаються в їдальнях учням  5-11 класів з метою вивчення сприйняття їх дітьми та попиту маленьких споживачів.

Після затвердження автором збірника нового шкільного меню у відповідних державних органах нові страви, що вже стануть знайомі та сприйняті дітьми, будуть включені до меню їдалень житомирських шкіл.

Будьте першим, хто прокоментував "В шкільних їдальнях Житомира продають страви за рецептом Євгена Клопотенко"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*