…Такий бариста приходить на роботу, дивиться на кавовий апарат, а в голові у цей момент мавпи на цимбалах грають. Звичайно, людину знайомлять з азами професії, але мавпи з голови не йдуть… Днями вирішили з подругою випити кави у новій точці, яка відкрилася декілька тижнів тому. Перша фраза дівчини-баристи була – «я стажер, тому не звертайте уваги…»
Культ кави з кожним днем набирає все більших обертів. Кава захоплює цей світ. Ми вже й не помічаємо безцеремонного втручання цього напою в наше повсякденне життя. Кофеїн – наркотик? Певно, так, та ще й який! Каву п’ють на сніданок, часто на обід, а деякі фанати (всупереч настановам медиків) – навіть на вечерю.
А ще між прийомами їжі: щоб підняти настрій, підбадьоритися, посидіти з друзями, заповнити вільний час. Від вибору позицій голова йде обертом: латте, капучіно, раф, мокіато, допіо… Хочеш – тобі і шоколадку зверху покладуть, і горіхів у напій кинуть, і вишеньку зверху припасують поверх гори збитих вершків.
Хоча кава і змушує організм людини почуватися дуже бадьоро, піднесено та активно, але шкоди вона несе в собі значно більше. Регулярне вживання кави у великих дозах може викликати справжню кофеїнову залежність. Ознаками її є дратівливість, тривожність, депресивний стан, млявість, прояви неврозів. Відмовитись від цього напою в одну мить також не вдасться. При подібних спробах у людей починає відбуватися зниження продуктивності, з’являються головні болі, відчувається пригніченість та постійне бажання спати.
Водночас кавова залежність створює сприятливі умови для гарного заробітку. Але ви рано зраділи: йдеться не про вас, а про тих, хто продає вам каву!
В кав’ярнях користуються спеціальними засобами та прийомами, що привертають увагу і зацікавленість людей. Так наприклад: безкоштовний wi-fi; комфортний та атмосферний інтер’єр; аромат кави, який заманює клієнтів, ще з вулиці (до речі, він не завжди натуральний, іноді використовують спеціальні ароматизатори); величезний яскравий асортимент напоїв; можливість придбати ще й якийсь смачний сандвіч, круасан, тістечко чи батончик; акції типу «десята кава в подарунок» тощо.
Баристи це окрема історія. Часто це дійсно люди, які знають свою справу, вміють готувати смачну каву, вкладають в цей процес свою душу. А іноді зустрічаються «кадри», для яких процес приготування еспресо рівноважний процесу конструювання космічної ракети.
Такий бариста приходить на роботу, дивиться на кавовий апарат, а в голові у цей момент мавпи на цимбалах грають. Звичайно, людину знайомлять з азами професії, але мавпи з голови не йдуть… Днями вирішили з подругою випити кави у новій точці, яка відкрилася декілька тижнів тому. Перша фраза дівчини-баристи була – «я стажер, тому не звертайте уваги…»
Після цих слів стало зрозуміло, що для працівників тут явно не провели «курс молодого бійця»: не навчили, як гарно продавати свій продукт, як посміхатися клієнту. Проте йти до іншого місця вже не було часу та бажання. Ми залишилися та замовили два латте. Чекали 10 хвилин. За нами вже й черга вибудувалася. Забрали своє замовлення, а в ньому ні смаку, ні аромату. То більше було схоже на теплу воду, в яку додали молока та ополоснули у цій суміші декілька кавових зерен. Після такого, звичайно, повертатися туди не хочеться.
Навіщо ж так розчаровувати клієнтів? Як казав Сковорода, «кожна іміє свій ум голова», і поняття «сродної праці» ще ніхто не відміняв. Можливо, ця дівчина чудовий візажист, офіціант або фешн-гуру. Але аж ніяк не бариста.
Інсайдери розповіли про деякі особливості професії.
- Обсмажена кава без вакуумної упаковки втрачає свої якості достатньо швидко. Вона може зберігатися протягом 4-6 тижнів, але на полицях недобросовісних кав’ярень «живе» до останнього. Зерна з часом псуються, як і будь-який продукт харчування.
- Медичну книжку у барист просять не скрізь.
- Завжди рахуйте вашу решту!
- Такий вид бізнесу надзвичайно вигідний. Адже собівартість напою і ціна продажу як у Житомирі, так і в Лас Вегасі – далекі один від одного. Націнка на готову каву може складати до 600%!
Але не слід ставити тавро на всіх кав’ярнях. Є дуже совісні заклади, до яких хочеться повертатися ще не один десяток разів. В таких місцях і кава добра, і атмосфера затишна, і персонал кваліфікований. Вірусне поширення кав’ярень у наш час спричинене можливістю гарного заробітку на цьому. Головне, щоб власники закладів не забували: люди йдуть і повертаються лише туди, де добре…
Тетяна ОВСІЄНКО
Будьте першим, хто прокоментував "Хочете у Житомирі кави? – готуйтеся до неприємностей!"