Як зберегти смак відкоркованого вина та з чим його варто поєднувати

 У пляшці вина більше філософії, ніж у всіх книгах

Луї Пастер

Ось і прийшли палко обожнювані Новорічні свята! Ялинка, затишок сімейного вогнища, смачні страви і … келих вина!

Однак, іноді відкоркована пляшка гарного напою, який створює атмосферу свята, залишається наполовину повною! Напевно нікому не смакую вино, яке залишилось без уваги та втратило свій смак. Проте  просто викидати його нерозумно та шкода.

Але цю ситуацію легко можна попередити і нейтралізувати!

Як правильно зберегти вино?!

В залежності від виду, відкорковані вина мають і свій індивідуальний строк протягом якого їх можна зберігати:
– Ігристі вина (шампанське)  : 1-3 дні;
– Солодкі білі вина : 5-7 днів;
– Рожеві вина : 5-7 днів;
– Червоні вина: 3-5 днів;
– Міцні вина : 28 днів;
– Вино в упаковці (в пакеті) : 2-3 неділі.

Коли вказані строки проходять, вина втрачають свої початкові характеристики: смак та аромат. Деякі можуть взагалі перетворитись у непридатні до вживання напої.
Але існують лайфхаки, які можуть продовжити життя вашим улюбленим напоям, проте про їх існування знають далеко не всі! Зараз ми поділимося цими хитрощами з вами !

  • Відкорковане вино потрібно перелити в ємність з меншим об’ємом та щільно закрити.
  • Незамінними помічниками стануть вакуумні пробки, які відкачують зайве повітря з пляшки.
  • Зберігати вино потрібно у темному та прохолодному місці. Якщо ви власник приватного будинку, то погріб – це саме ідеальне місце! Якщо ж ви власник квартири – підійде й холодильник! Однак, слід бути обережним, адже інші різкі запахи в холодильнику можуть зіпсувати вино!
  • Якщо допивати відкорковане вино ви вже не хочете, то просто візьміть формочки для льоду ( які є у кожного в морозильній камері) та розлийте в них залишки. Ці заморожені кубики в майбутньому можна буде використати в процесі приготування новомодних соусів, супів і т.д.

Основні «закони», яких слід дотримуватися при поєднанні вина з їжею!

  • Пара повинна бути рівнею!

Вино потрібно підбирати таке, щоб воно пасувало до їжі. Під вишуканий стейк не пристойно пити дешеве вино , а до сандвіча не слід підбирати дороге Мерло.

  • Ніжність та насиченість – це різні речі!

Ніжне вино не пасує до «яскравої» на смаки страви, адже тоді воно заблукає у тіні її спецій.

  • Фрукти до фруктів

Фруктові вина слід підбирати до страв з фруктів. Качка з яблуками + вино з фруктовими нотками = феєричний смак

  • Солоність страви до «кислинки» вина

Наприклад поєднання копченого лосося з шампанським принесе вашим смаковим рецепторам незвичайні та приємні відчуття.

  • Потужні вина до пари жирним стравам

Насичене вино врівноважує надлишок жирності м`ясних страв.

  • Солодкі комбінації

Вино потрібно підбирати солодше ніж десерт до нього. Якщо десерт буде солодшим, то смак вина потьмяніє.

Щоб остаточно розібратися у тому, яке вино найкраще пасує до тої чи іншої страви слідуйте наступним поєднанням:

  • Легке сухе вино + Риба / Овочі
  • Солодке біле вино + Сир / Десерт
  • Насичене вино + Овочі / Риба / Птиця
  • Ігристе вино + Овочі / Сир / Риба
  • Легке червоне вино + Овочі / Риба / Птиця
  • Напівсолодке червоне вино + Сир / М’ясо / Птиця
  • Червоне вино + Сир / М’ясо
  • Десертне вино + Сир / Десерти

Проте, на колір та смак товариш не всяк!

А тому підбирайте такі комбінації, які найбільше смакують саме вам!

Тетяна ОВСІЄНКО

Нагадаємо про корисні поради, як перестати вживати алкоголь.

Будьте першим, хто прокоментував "Як зберегти смак відкоркованого вина та з чим його варто поєднувати"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*