Завтра починається Різдвяний піст: розповідаємо що та як

Всього православних багатоденних постів чотири. Різдвяний – один з них, ще називається Пилипів піст, адже саме цей день, 27 листопада, випадає на  день пам’яті святого апостола Пилипа.

Традиційно, мета цього, як і будь-якого іншого релігійного посту – духовне очищення та покаяння, в тому числі і шляхом утримання в їжі.

Традиції

Віруючі в дні посту, як правило обмежують себе не лише в їжі, аде й в веселощах. Пісну їжу доведеться вживати протягом 40 днів. З сакральною цифрою 40 пов’язані важливі події:

  • Мойсей сорок років водив свій народ по пустелі
  • Іісус постився сорок днів у пустелі до того, як почати служіння людям
  • до вознесіння воскресли  Іісус сорок днів являвся людям
  •  Ісус постився в пустелі перед тим, як явити себе світові і почати служити людям;

Тож у цьому році Різдвяний піст починається вже в неділю, 28 листопада, і триватиме до 6 січня – переддень  Різдва. У католиків піст почався 15 листопада і закінчиться 24 грудня. Адже Різдво вони святкують 25 грудня.

Різдвяний піст: що не можна вживати в їжу

Традиційно, піст обмежує вживання продуктів тваринного походження – м’яса, яєць, вершкового масла, молока, сиру та всіх похідних, що пов’язані з тваринами. Деякі дні є сухоїдними, тобто не можна вживати їжу, приготовану на вогні.

Увечері 6 січня з першою зіркою можна сідати до столу. Цей день ще пісний, тож і на столі має бути 12 пісних страв, серед яких обов’язкова кутя.

В період з 28 листопада по 9 грудня понеділки, середи та п’ятниці – сухоїдні. Ц вівторки та четверги можна дозволити гарячу їжу на рослинному маслі. А у суботу та неділю дозволяється куштувати рибу та вино. Крім того риба та вино дозволені і дні свят – Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня.

В період з 20 по 5 січня навіть у вихідні не можна вживати рибу та вино. А 6 січня бажано на весь день утриматись від їжі. Сісти за стіл можна тільки ввечері.

Будьте першим, хто прокоментував "Завтра починається Різдвяний піст: розповідаємо що та як"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*