Ще 21 елемент увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який 6 липня підписав відповідний наказ.
За словами міністра, нові елементи Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини представляють всю Україну:
“І це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, попри всі намагання російського агресора знищити нашу ідентичність”.
До цього перелік нематеріальної культурної спадщини України нараховував 26 елементів, тепер – 47.
- Традицію приготування яворівського пирога;
- Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;
- Традиційне харківське коцарство;
- Новорічну традицію буковинського маланкування;
- Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області;
- Різдвяний обряд “Мошу” (обряд чоловічої коляди);
- Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки;
- Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини;
- Знання, навички та звичаї, пов’язані з приготуванням традиційної страви “Міліна”; Метод будівництва “суха кладка”;
- Бузинник – десертну страву з бузини, традиції її приготування та споживання; Традицію приготування обрядової страви “крупки” с. Мостове Андрушівської громади Житомирської області;
- Знання і практики приготування сахновщинського короваю;
- Мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної забавки;
- Звичай і технологію приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області;
- Традицію лозоплетіння в с. Іза Хустського району;
- Міжнародний Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях”;
- Гуцульську бриндзю;
- Культуру приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика;
- Українську писанку: традицію і мистецтво;
- Бортництво Київської області.
Поповненням переліку української нематеріальної культурної спадщини займалася експертна ради при Мінкульті.
У відомстві підкреслили, що відповідний Нацперелік не вичерпний – наразі тривають консультації щодо внесення десятка нових елементів.
Будьте першим, хто прокоментував "Не єдиним борщем: страва з Житомирщини увійшла в перелік культурної спадщини України"