Не єдиним борщем: страва з Житомирщини увійшла в перелік культурної спадщини України

Ще 21 елемент увійшов до переліку нематеріальної культурної спадщини України. 

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, який 6 липня підписав відповідний наказ.

За словами міністра,  нові елементи Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини представляють всю Україну:

“І це дуже важливо, оскільки свідчить про незламність української культури та її життєздатність, попри всі намагання російського агресора знищити нашу ідентичність”.

До цього перелік нематеріальної культурної спадщини України нараховував 26 елементів, тепер – 47.

  • Традицію приготування яворівського пирога;
  • Створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;
  • Традиційне харківське коцарство;
  • Новорічну традицію буковинського маланкування;
  • Особливості виконання клезмерської музики Подільського (Кодимського) району Одеської області;
  • Різдвяний обряд “Мошу” (обряд чоловічої коляди);
  • Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання біляївської рибної юшки;
  • Музей традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини;
  • Знання, навички та звичаї, пов’язані з приготуванням традиційної страви “Міліна”; Метод будівництва “суха кладка”;
  • Бузинник – десертну страву з бузини, традиції її приготування та споживання; Традицію приготування обрядової страви “крупки” с. Мостове Андрушівської громади Житомирської області;
  • Знання і практики приготування сахновщинського короваю;
  • Мистецтво виготовлення яворівської дерев’яної забавки;
  • Звичай і технологію приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка Донецької області;
  • Традицію лозоплетіння в с. Іза Хустського району;
  • Міжнародний Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях”;
  • Гуцульську бриндзю;
  • Культуру приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика;
  • Українську писанку: традицію і мистецтво;
  • Бортництво Київської області.

Поповненням переліку української нематеріальної культурної спадщини займалася експертна ради при Мінкульті.

У відомстві підкреслили, що відповідний Нацперелік не вичерпний – наразі тривають консультації щодо внесення десятка нових елементів.

Нагадаємо, що український борщ тепер під охороною ЮНЕСКО

Будьте першим, хто прокоментував "Не єдиним борщем: страва з Житомирщини увійшла в перелік культурної спадщини України"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*