Релігійна організація замість водоканалу та отець Андрій замість директора: як у Житомирі планують рятувати комунальне підприємство

У зв’язку із запуском нового ринку електроенергії та одночасно підвищенням вартості електроенергії на 25% мало не всі міста обласного значення можуть опинитися на грані катастрофи.

Мова йде про десятки мільйонів гривень боргів за спожиту електроенергію комунальними підприємствами – монополістами, такими, як теплокомуненерго чи водоканали.

За словами директора “Житомирводоканалу” Андрія Нікітіна, після підвищення тарифу кожного місяця підприємству доведеться платити понад мільйон гривень за спожиту електрику. Якщо ж іншого виходу не буде, водоканалу доведеться обмежувати водопостачання, а то й взагалі його зупиняти.

Втім, житомирський міський голова Сергій Сухомлин запевняє, що не залишить містян на одинці з проблемою, а у разі ігнорування проблеми Урядом, доведеться знаходити кошти у міському бюджеті. Щоправда, за рахунок бюджету розвитку, тобто коштів, які мали б використовуватися на будівництво доріг, соціальних чи інфраструктурних об’єктів.

“Зростання електричної енергії очікується на 20-30%. 18 серпня ми будемо збиратися на засіданні Асоціації міст України, щоб випрацювати позицію стосовно цього. Можливо акції з погодинним водопостачанням будуть по всій країні, щоб все ж звернути увагу Уряду та НКРЄ до цієї проблеми. Але ми не можемо перекладати комфорт і здоров’я людей на безглузді рішення, які приймають іноді Верховна рада чи Кабінет міністрів. Тому ми не будемо в жодному випадку переходити до крайніх мір: обмеження чи відключення водопостачання. Але це додаткове навантаження на міський бюджет. Тоді ми будемо згортати деякі програми по місту. В тому числі соціальні, капітальні ремонти і таке інше”, – зазначив Сергій Сухомлин.

Але, незважаючи на проблему, міському голові все ж вдається жартувати. Мовляв, зробимо з водоканала релігійну організацію, а директор стане священиком. Тоді можливо й якість води з кранів покращится. 

“Вихід, який ми вже жартома обговорювали – це пільги по електроенергії та іншим енергоносіям відповідно до чинного законодавства надаються релігійним організаціям. Тому другий варіант: реєструвати водоканал як релігійну організацію. Директор водоканалу буде отцем Андрієм. Це вже сміх, але нам дійсно не смішно. Поки держава не зверне на це увагу ми будемо жити і говорити, що на місцях можуть впоратися з високими тарифами”, – сказав Сухомлин.

Хоча до конструктиву таки повернувся та пояснив можливі виходи з ситуації.

Можна прийняти рішення щоб електроенергію водоканалам постачати від підприємств атомної енергетики. У них електроенергія найдешевша. Таким чином можна говорити навіть про зниження тарифів”, – вважає міський голова.

Нагадаємо, Житомирський водоканал може перейти на погодинну подачу води вже з 20 серпня.

Будьте першим, хто прокоментував "Релігійна організація замість водоканалу та отець Андрій замість директора: як у Житомирі планують рятувати комунальне підприємство"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*