Чому Саакашвілі погодився на посаду «весільного генерала» в уряді Шмигаля (ВІДЕО)

Віце-прем’єр з питань реформ? «Для Атоса це занадто багато – а для графа де ля Фер це занадто мало». Колишній президент Грузії має амбіції, які очікувано перевищують амбіції легендарного героя романів А. Дюма. Але при цьому Міхеїл Саакашвілі йде в уряд Дениса Шмигаля на посаду простого «мушкетера». Фактично стане міністром без міністерства. Чому він на це погодився?

Мушкетер без мушкета

Журналіст та блогер Дмитро Тузов пише: Саакашвілі отримає у Кабінеті міністрів суто декоративну посаду. З невизначеними функціями і розмитими повноваженнями. Для порівняння Д. Тузов  наводить приклад віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Цю посаду займає відставний міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Посадові обов’язки «європейського» віце-прем’єра фактично збігаються з функціями Міністерства закордонних справ. Відтак чим займається зараз Пристайко – незрозуміло.   

Ще більше запитань виникає у зв’язку з посадою, на яку претендує Саакашвілі. Які саме реформи йому можуть доручити – економічні? Ні. Для цього в уряді вже достатньо профільних чиновників. Реформу правоохоронних органів? Тут очільник МВС Арсен Аваков голосно регоче.

Може, Саакашвілі доручать реформу місцевого самоврядування? Чи реформу оборонного комплексу? Чи реформу сільського господарства у зв’язку з відкриттям ринку землі? Сам він каже, що хоче займатися переговорами з Міжнародним валютним фондом. Але де МВФ – і де реформи?..

Що скаже «рота королівських мушкетерів»

Посаду Саакашвілі пообіцяли у Зеленського. Але затвердити його кандидатуру має Верховна Рада України. Фракція «Слуга народу», м’яко кажучи, не має одностайності щодо Саакашвілі. Після негарної історії з підписами Єрмака та Кучми під сумнівним «мінським» документом, після оприлюднення Гео Леросом скандальних плівок з Єрмаком-молодшим – у середовищі «слуг народу» розпочався активний розкол на групи за інтересами.

У четвер перший заступник керівника фракції СН Олександр Корнієнко туманно натякнув, що за кандидатуру Саакашвілі парламент може проголосувати у вівторок чи середу. При цьому він визнав, що у фракції домінують настрої «послухати пана Саакашвілі, зробити висновки, задати питання і визначатися, тому що кадрові призначення останнім часом набувають все більшої ролі парламенту».

Трамплін у Лувр

Міхеїл Саакашвілі вже зустрівся з фракцією СН.

За даними інсайдерів, пишна велемовність кандидата не допомогла: «слуг» йому переконати не вдалося.

«Загальної таблиці немає, але по окремих групах зараз обговорення. І простежується тенденція, що ті, хто сумнівалися, стали проти. Ми ж тут не діти – Міша хоче прем‘єрство…»

Не слід також забувати, що проти кандидатури Саакашвілі будуть нардепи з ЄС, ОПЗЖ та інших фракцій.

Нардепи від «Слуги народу», можливо, й не діти – але всієї глибини інтриги, схоже, так і не зрозуміли. Для графа де ля Фер замало бути кардиналом (прем’єр-міністром). Саакашвілі шукає трамплін, який допоможе йому стрибнути прямо у королівський палац. І якщо для цього потрібно буде розпочати війну проти діючого короля (Зеленського) – зробить це у потрібний час, не вагаючись. Як розпочав він її проти попереднього господаря Лувру (Порошенка).

Тарас СТРІЛЬЧИК

Будьте першим, хто прокоментував "Чому Саакашвілі погодився на посаду «весільного генерала» в уряді Шмигаля (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*