Іван Казьмірик родом із Народицького району, там народився і виріс, вищу освіту здобув у педагогічному інституті в Житомирі, а потім багато років жив та займався підприємницькою діяльністю в Миколаївській області. Через сімейні обставини повернувся у Житомирську область та облаштувався на новому місці – в містечку Баранівка. Там придивився для себе приміщення, яке невдовзі орендував і організував пекарський цех.
Нещодавно приватний підприємець став учасником урядового проєкту «єРобота» і отримав 250 тисяч гривень, завдяки чому вдалося модернізувати устаткування – придбав нове обладнання, що допомогло поліпшити якість, смак та зовнішній вигляд продукції, (попереднє було в оренді та споживало багато електроенергії), збільшив кількість робочих місць. Каже, що наразі вдалося сформувати дуже хороший колектив співробітників, зокрема й з числа тих, які були на обліку в Центрі зайнятості. Усі вони попередньо не мали досвіду в цій сфері, але успішно засвоїли необхідні знання і навики.
Пекарня працює через день, за зміну випікають 400-500 хлібин та здоби. Їх можна придбати у фірмовому кіоску «Баранівський хліб від Івана», у магазинах по місту та в найближчих населених пунктах, також додатково вивозять на ринок, доставляють у навчальні закладі. Вже мають постійних покупців, але, не приховує пан Іван, хотілося б, аби таких було більше, щоб мати можливість розвивати підприємство, розширювати штат, збільшувати обсяги виробництва і, відповідно, виручки та податків до бюджету, а разом з тим і допомоги.
«Я ні разу нікому не відмовив. Скільки отримував звернень – стільки й допомагав. Ще у період проведення АТО/ООС на сході країни через волонтерів передавали безкоштовно свіжу випічку військовим на фронт. Зараз ця практика продовжується. Коли почалася повномасштабна війна, перший тиждень ми єдині забезпечували населення Баранівки хлібом, інші виробники просто не доставляли свою продукцію. На Великдень минулого року спекли і так само передали безкоштовно 500 пасок для родин ВПО, що прийняла наша громада.
Після підриву Каховської ГЕС, коли формували вантажівку з допомогою – продукти, речі для постраждалих, наш хліб теж поїхав на Херсонщину. Якщо проходить якийсь урочистий чи спортивних захід в місті, то на прохання організаторів випікаємо святкові хлібини (коровай). Протягом тривалого часу щосереди пенсіонери могли придбати наш хліб за пільговою (зниженою) ціною. Ми – соціально відповідальний бізнес, – говорить Іван Казьмірик. – Ця відповідальність не лише у публічній площині.
Перш за все, дбаємо про якість хліба – він натуральний, без використання ГМО, хімічних поліпшувачів, розпушувачів, ароматизаторів, барвників чи інших штучних домішок, з дотриманням усіх норм, технологічних процесів і рецептури. Я особисто з родиною їм лише свій хліб та випічку. Наступне питання – працівники. Жодного разу, яка б не була ситуація, не затримував заробітну платню. Все отримують у визначені терміни. Так має бути – порядок у всьому.
Працюю чесно і відкрито, усі податки сплачую. Так було усе моє життя: те, що заробляю (кошти), залишається в країні і продовжує працювати на користь громади. Це якраз про те, чому варто підтримувати місцевих виробників – малий і середній бізнес. Приміром, до нас привозять хліб з Житомира, Бердичева і так далі.
Це великі потужні підприємства, конкурувати з якими дуже важко. Люди купують, навіть не усвідомлюючи, куди і кому йдуть їх кошти, в чиїх кишенях осідають, а коли потрібна реальна допомога, то зрозуміло, що йдуть до своїх. Я маю 42 роки стажу, отримую солідну пенсію – її заробив заслужено, сплачуючи постійно великі податки. У будь-який час міг би зупинити пекарню, але в цю справу вкладено багато сил й часу. Є люди, яких забезпечую роботою, є ті, хто цінує і купує якісну продукцію, яку ми виробляємо. Війна в країні триває, вже завтра все може знову змінитися і люди мають розуміти, що без хліба вони точно не залишаться, бо є ми».
Іван Казьмірик активно долучається до виробничих процесів. Перевіряє якість інгредієнтів, здійснює їх прийом. Коли є потреба, разом з дружиною фасує хліб, пироги та булочки, розвозить їх.
В асортименті підприємства лише хліба мають 15 різновидів – пшеничний, житньо-пшеничний, білий, сірий, чорний, формовий, круглий, довгий, із додаванням насіння, бородинський, часниковий, гречаний, на заквасці та ін. Є пироги із маком, сиром, повидлом, сирні ватрушки, солодкі булки з родзинками, корицею або не солодкі для бутербродів, лаваш, сосиски в тісті, рогалики, печиво, святкові хлібини з різними видами начинки. Кожен може знайти і обрати щось за власним смаком та вподобаннями.
Юлія Демусь
Житомиряни можуть здати на переробку каштани: вартість та адреса пункту прийому (ФОТО)
Будьте першим, хто прокоментував "«Баранівський хліб від Івана»: учасник проєкту «єРобота» про любов до справи та відповідальність"