Житомиряни можуть здати на переробку каштани: вартість та адреса пункту прийому (ФОТО)

Житомиряни можуть здати на переробку каштани

Каштан – близький родич бука і дуба. Може  досягати у висоту до 60 метрів, плодоносити починає з 3-5 року. З ростом урожай збільшується повільно і тільки до 50-річного віку може дійти до 70 кг і більше з одного дерева. Загальна тривалість  життя  звичайного каштана – 100-200 років, а от так звані їстівні ростуть ще довше.

Завдяки високому вмісту танінів деревина каштана вирізняється довговічністю і високо цінується як будівельний матеріал. Красива і міцна деревина використовується в столярній справі, зокрема з каштана виготовляють бочки для найдорожчих вин.

Стилізований лист каштана, починаючи з середини 20 століття став основним елементом герба Києва (у 1969 році – через те, що був приємний на вид, а його листя і квітка мали чітко впорядковану форму).

Каштан — це один з небагатьох горіх з вітаміном С. Каштани — єдиний низькокалорійний горіх: на 30 грам запеченого або сушеного каштана доводиться 1 грам жиру і 70 ккалорій.  Китайці з’їдають 40% всіх каштанів у світі. Вони запікають їх в гарячому піску і готують в супах. У Франції на Різдво і Новий рік подають спеціальне частування — зацукровані каштани, які називаються «marron glace».

Назва «каштан» зазвичай відноситься до декількох видів рослин. Каштани одного роду їстівні, а іншого – ні, тому для вживання бажано купувати їх у магазині.

Як і у випадку з попкорном, усередині шкаралупи каштана міститься волога. Коли він нагрівається, ця волога може з силою розірвати шкаралуп, тому завжди потрібно надрізати шкаралупу каштана, щоб виходив пар. Горіхи каштана багаті вуглеводами і швидше нагадують картоплю, ніж інші горіхи. Готувати каштани дуже просто – очистити від шкірки/шкаралупи, покласти в сковорідку і підсмажувати 15 хвилин, поки не відкриються. Очищені, підсмажені або запечені каштани можна їсти так чи розім’яти в пюре і змішати з пюре з солодкої картоплі або гарбуза.

Власне, у світі каштан розглядається як хлібне дерево. Вихід борошна з каштанів складає 70 %. Воно виходить високої якості, не поступається пшеничному за смаком і поживністю, хіба відрізняється відсутністю клейковини.

 Плоди каштана вживають  не лише смаженими і печеними, але й вареними.  Вміст вуглеводів у них такий, як у пшениці та рисові.  Якісні каштани мають бути блискучими і важкими. У воді повинні тонути. Зберігати каштани рекомендується в прохолодному місці від 10 до 14 днів.  

Плоди каштанів використовують у народній медицині, а також на їх основі виготовляють  фармпрепарати – таблетки, гелі, креми та інші лікарські засоби, які можна придбати в аптеці.

До слова, житомиряни можуть здати каштани на переробку. Прийом сировини стартував у пункті збору за адресою вул. Параджанова,84. Звертатися можна у будні з 8.00 до 17.00. Вартість одного кілограма каштанів – 4 гривні. Також по Житомиру працюватимуть й інші пункти прийому, але ціна там буде нижча на одну гривню.

 «З каштанів восени прийнято робити різні поробки разом з дітьми – в школі, на гуртках чи вдома.  Між тим, можна корисно провести час на свіжому повітрі – в парку, біля навчального закладу або вашого будинку, у сквері поруч, збираючи каштани. Таким чином ви зробите місто чистішим, а ще забезпечите фарміндустрію сировиною для виробництва ліків. Та найголовніше – ще й можна заробити кошти й витрати їх на власні потреби, віддати на благодійність тощо», –  наголошують представники chyste_misto.zt, а також нагадують, що у них, окрім каштанів, можна здавати ПЕТ-пляшки, алюмінієві бляшанки,  скляні пляшки з напоїв,  макулатуру.

Компанія працює на ринку більше 20 років і закликає жителів Житомира сортувати відходи, зменшуючи навантаження на загальноміський сміттєвий полігон, а разом з тим дбати про навколишнє середовище.

Юлія Демусь

Гриби-велетні: осінні дощовики на Житомирщині (ФОТО)

На турнікети і основи для масксіток: як і куди житомиряни можуть здати пластикові кришечки, аби допомогти ЗСУ

Будьте першим, хто прокоментував " Житомиряни можуть здати на переробку каштани: вартість та адреса пункту прийому (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*