Гриби-велетні: осінні дощовики на Житомирщині (ФОТО)

Гриби-велетні: осінні дощовики на Житомирщині

З травня по жовтень на всій території України переважно у лісах, на луках, пасовищах і полях, галявинах, вздовж доріг після рясних опадів можна знайти величезні  «дощовики»  (в народі  – порхавки) – рід грибів, що відносять до родини печерицевих. Зокрема, після перших дощів у вересні такі гриби нарешті почали з’являтися   і на Житомирщині,  адже  навесні та влітку  не було взагалі.

Загалом нараховують більше 50 видів дощовиків, але не всі з них їстівні. Залежно від цього, порхавки здатні досягати у розмірі від двох сантиметрів до 30 і більше, а їх вага – 10-500 г, кілограм, два чи навіть десять кілограмів.

 Дощовики не мають ні капелюшка, ні ніжки. Плодове тіло    – у формі кулі, схоже на м’яч. Саме великі дощовики можна вживати в їжу – смажити, маринувати, готувати відбивні, бефстроганов із соєвим соусом і спеціями. Важливо, що гриб має молодими – з білою м’якоттю, а перед приготуванням його варто очистити від щільної шкірки-оболонки. Також радять спожити його безпосередньо  у день збору. У смаженому вигляді дощовики мають приємний смак і текстуру, а обсмажені в клярі (борошно, яйце, сухарі) нагадують курятину. Час приготування – 5-15 хвилин, зважаючи на те, чи проходили вони попередньо термічну обробку.

Дощовик гігантський вважається делікатесом в більшості країн світу.  Він надзвичайно корисний,  адже містить цілий ряд  різних мінералів, мікроелементів та вітамінів, має властивість абсорбувати та виводити з організму важкі метали, токсини та радіонукліди,  Дощовик широко використовується в народній медицині – настоянки, відвари, а також з нього виготовляють фармпрепарати.

Оскільки дощовик має здатність абсорбувати важкі метали та радіонукліди, не варто збирати його біля автошляхів, великих промислових об’єктів і полів, що обробляються гербіцидами та пестицидами.

До слова,  виростити дощовик можна самотужки за допомогою міцелію (грибне вегетативне тіло) у тінистій місцині   – в саду, в малиннику, під деревами, в траві або чагарниках. Головна вимога – температура в будь-який час року, крім зими, повинна бути не менше 14 градусів, але і не більше 29 градусів. Плодоносить гриб кожні 20 днів вже через чотири тижні після ( міцелій висипати у розпушений грунт, присипати землею і полити). Придбати міцелій можна за оголошеннями в інтернеті.  

Юлія Демусь

Солодкий запах літа: відкриваємо секрети цареградської верби (ФОТО)

У компоти, пастилу, зефір, варення або як приправу: сезон дозрівання кизилу на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Гриби-велетні: осінні дощовики на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*