У компоти, пастилу, зефір, варення або як приправу: сезон дозрівання кизилу на Житомирщині (ФОТО)

У компоти, пастилу, зефір, варення або як приправу: сезон дозрівання кизилу на Житомирщині

Роговик, деренка, кизильчак, когутики, терник, шон – саме так у різних місцевостях називають дерен звичайний або кизил справжній.  Це теплолюбна, тіньовитривала рослина, кущ висотою 2-7 метрів, що відрізняється зимостійкістю, невибагливістю до умов вирощування.

Цвіте у березні-квітні яскраво жовтими квітами ще до розпускання листків, а плоди   – червні ягоди овальної  або грушеподібної форми (12-30 мм завдовжки) з кісточкою,   дозрівають у серпні — вересні, мають кислувато-солодкий смак.

 Їх можна вживати у їжу в сирому вигляді чи використовувати для приготування варення, мармеладу, желе, сиропів, компотів, начинок, зефіру, пастили, перетирати з цукром, сушити (приправа до рибних і мясних страв). Зібрані плоди можуть зберігатися при належному температурному режимі до 7 днів. Для варення радять брати плоди на початку стиглості.

На Кавказі з кизилу роблять лаваші: стиглі ягоди протирають через сито, формують з кашки коржі і сушать їх у прохолодному місці. Такий кизиловий «лаваш» може зберігатися три роки, а вітаміни і корисні речовини в ньому залишаються.  

Кизил висаджують на присадибних ділянках, у садках як декоративну рослину – можна надавати різної форми під час стрижки, втім, він зазвичай росте у лісовій місцевості, утворюючи суцільні зарості (чагарники). Поширений у південно-західній частині Правобережжя, в Карпатах, Закарпатті, в Криму. Райони заготівель — Вінницька, Тернопільська, Хмельницька області, південні райони  Одеської, Черкаської областей.

Високі  харчові та лікарські  властивості  дерену зумовлені наявністю в ягодах цукрів (8-9 %), яблучної, лимонної та бурштинової кислот (2-2,5 %), дубильних і пектинових речовин, ефірних олій, вітаміну С (близько 55 мг%). Кісточки дерену містять олію (до 34 %).

 Просмажені кісточки використовують як сурогат кави, а листки — як сурогат чаю. Листя збирають в червні – липні, кору – в період сокоруху, плоди – при дозріванні, коріння – ранньою весною або восени. Листя, кору і коріння сушать під навісом, розстилаючи тонким шаром. Плоди – в сушарці. Зберігають звичайним способом. Термін зберігання – три роки.

Дерен звичайний — дуже добрий ранньовесняний медонос і пилконос. У сприятливу погоду бджоли активно збирають з нього нектар, пилок і клей протягом 8-12 днів.

У народній медицині дерен використовують для підвищення апетиту, як протигарячковий засіб, сухі плоди — при шлунково-кишкових і простудних захворюваннях.  

Деревину використовують у столярній справі – вона  тверда, дуже гарна, з світло-червоною заболонню і бурим ядром, добре полірується.

Юлія Демусь

Чорнобривці  – квіти сонця та осені: де ростуть і як використовуються (ФОТО, ВІДЕО)  

«Садимо красу-допомагаємо ЗСУ» Оксана Щерба з Любарщини започаткувала «квітучий» флешмоб (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "У компоти, пастилу, зефір, варення або як приправу: сезон дозрівання кизилу на Житомирщині (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*