Солодкий запах літа: відкриваємо секрети цареградської верби (ФОТО)

Солодкий запах літа: відкриваємо секрети цареградської верби

Маслинку вузьколисту в народі називають цареградською вербою, локовиною, оливкою, масличним деревом, цареградською лозою або просто маслиною. 

Це кущ чи дерево висотою до 8 метрів із запашними жовтими квітами, що цвітуть протягом 10 днів наприкінці травня і на початку червня. Саме солодко-медові пахощі маслинки вузьколистої приваблюють  бджіл, які виступають основними запилювачами. Рослину вважають гарним ранньолітнім  медоносом. Мед із маслинки має бурштиновий колір.

Загалом маслинка вузьколиста – це ще й харчова, танідоносна, фарбувальна, камеденосна, ефіроолійна, деревинна, фітомеліоративна, лікарська йдекоративна культура. Дрова з неї горять погано і дають неприємний запах.

Маслинка вузьколиста може мати  застосування в текстильній промисловості для ситцедрукування чи в певній мірі  замінити імпортну сенегальську камедь і гумітрагант. Ефірна олія з квіток цього дерева використовується у парфумерній та в інших галузях промисловості.

Плоди маслинки (круглі і жовті, довжиною 7-20 мм, з кісточкою), дозрівають  у серпні-вересні, їх охоче поїдають птахи. Насіння не перетравлюється у травній системі пернатих, тож згодом потрапляє у грунт  і таким чином поширюється. А ще насіння не тоне у воді, тож додатковим шляхом поширення може бути гідрохорія. Окрім насіннєвого можливе і вегетативне розмноження.

За багатьма морфологічними ознаками (форма і колір листя, вигляд квіток та плодів) маслинка вузьколиста дуже схожа на європейську маслину, але ці дерева систематично не споріднені.

Ареал маслинки вузьколистої охоплює Малу та Середню Азію, Кавказ, південну частину Східної Європи, але плодоносить не скрізь. 

 В Україні маслинка вузьколиста зростає по всій території, але частіше трапляється в південних областях. Росте  в чистих і мішаних насадженнях у суміші з білою акацію, тополями, рідше з широколистяними породами. Культивується в садах, парках, захисних насадженнях, лісосмугах по всій країні, але найпоширеніша y степу і лісостепу.

Маслинка має велике значення у фітомеліоративних і менше у декоративних насадженнях. 

Рослина світлолюбна, морозостійка (витримує пониження температури до −40 °C), хоча чутлива до пізніх весняних приморозків.

Плоди маслинки вузьколистої – їстівні, солодкі, з борошнистим присмаком. Вони багаті на вуглеводи. Заготовляють їх у районах вирощування. У Середній Азії та на Кавказі, в Криму плоди маслинки їдять свіжими як ласощі, готують різні національні страви. 

В кондитерській промисловості маслинку можна використовувати для виготовлення цукатів тощо. Борошно з висушених плодів додають до пшеничного під час випікання солодкого хліба, булочок, печива, тістечок. З плодів маслинки виготовляють вина, що мають своєрідний пряний аромат, а з м’якоті  – горілку. 

Юлія ДЕМУСЬ

Дивовижний бур’ян: лікувальні властивості та кулінарні шедеври з портулаку (ФОТО)

Підберезники, сироїжки та печериці: грибний сезон на Житомирщині (ФОТО)

Будьте першим, хто прокоментував "Солодкий запах літа: відкриваємо секрети цареградської верби (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*