Сезон кавунів в Україні стартував ще близько місяця тому, проте цю велетенську ягоду житомиряни не надто купують, бо переймаються через високий вміст нітратів.
Про попит на кавуни в розпал літа розповіла продавчиня з Житнього ринку Євгенія:
“Ще два тижні тому на прилавок завезли кавуни, але люди не дуже поспішають брати. За день можуть купити до 15 штук, проте ще тиждень, і всі почнуть масово купувати. Так було й минулого року. Люди думають, що кавуни зараз дуже нашпигані нітратами й іншою хімією й купують не так активно. Ми навіть зараз не розрізаємо кавуни й не продаємо частинами, через пандемію”.
Проте деякі продавці на ринку все ж нехтують правилами карантину й продають цю ягоду розрізану на дві чи навіть чотири частини. Дехто обмотує кавуни поліетиленовими пакетами чи харчовою плівкою.
Якщо і ви ще й досі утримуєтесь від насолоди кавуном, бо переймаєтесь через його хімічний склад, тоді давайте розберемось.
Студент-агроном випускного курсу Поліського національного університету, що на Житомирщині, пояснив, що нітрати є компонентами будь-якої рослинної їжі. Виявляється, що навіть огірки чи помідори, які вирощені на найчистішому від пестицидів городі у бабус,і все одно нітратовмісні. Зелень, овочі, ягоди та фрукти насичуються цими солями з грунту, а потім самі перетворюються в джерело нітратів для нас з вами.
Але нітрати не смертельні, якщо споживати їх в безпечних дозах. Взагалі нітрати – це солі азотної кислоти. В народі такий вид добрива для грунту ще називають селітрою. Навіть у питній воді є її частки. Ба більше, в людському організмі теж. Як би ми не обмежувались поїданням кавунчиків чи інших фруктів, нітрати є частиною нашого організму.
Нітрати в овочах та фруктах є цілий рік, проте наскільки безпечний їх вміст, залежить від грунту та азотистих добрив, якості води для поливу, кількості світла та навіть густоти посіву й часу доби, коли збирають врожай.
У правильних дозах нітрати навіть можуть знижувати артеріальний тиск, а ще це швидкі вуглеводи, антиоксиданти та джерела амінокислоти, що дуже корисні для тих, хто регулярно виконує фізичні навантаження. Вживання кавунів сприяє зниженню крепатури в м’язах. Кавуни низькокалорійні й швидко заповлюють шлунок, тому це ідеальний дієтичний перекус. Проте не забувайте, що в цій ягоді багато цукру. Тому якщо злопаєте літр кавунової м’якоті, то 60 грамів цукру будуть вашими.
Кавуни корисно їсти тим, хто страждає атеросклерозом, гіпертензією та пре-гіпертензією, а також жінкам під час менопаузи.
Проте з кавунами треба бути обережними людям, які мають надлишок калію у крові, бо переїдання цієї ягоди для них загрожує аритмією чи навіть спазмами м’язів.
Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг трихи більше 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Тоді як допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону.
Будьте обережні, адже саме немиті кавуни чи вживання їх брудними руками може викликати біль в животі, нудоту та навіть блювоту. Вміст нітратів на це не впливає. Тому смакуйте соковиті кавунчики з користю та насолодою.
Будьте першим, хто прокоментував "Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються"