Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

Screenshot 1 3 777x437 - Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

Сезон кавунів в Україні стартував ще близько місяця тому, проте цю велетенську ягоду житомиряни не надто купують, бо  переймаються через високий вміст нітратів.

Про попит на кавуни в розпал літа розповіла продавчиня з Житнього ринку Євгенія:

“Ще два тижні тому на прилавок завезли кавуни, але люди не дуже поспішають брати. За день можуть купити до 15 штук, проте ще тиждень, і всі почнуть масово купувати. Так було й минулого року. Люди думають, що кавуни зараз дуже нашпигані нітратами й іншою хімією й купують не так активно. Ми навіть зараз не розрізаємо кавуни й не продаємо частинами, через пандемію”.

Проте деякі продавці на ринку все ж нехтують правилами карантину й продають цю ягоду розрізану на дві чи навіть чотири частини. Дехто обмотує кавуни поліетиленовими пакетами чи харчовою плівкою. 

Якщо і ви ще й досі утримуєтесь від насолоди кавуном, бо переймаєтесь через його хімічний склад, тоді давайте розберемось. 

 

 

Screenshot 2 2 e1596542594940 - Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

Студент-агроном випускного курсу Поліського національного університету, що на Житомирщині, пояснив, що нітрати є компонентами будь-якої рослинної їжі. Виявляється, що навіть огірки чи помідори, які вирощені на найчистішому від пестицидів городі у бабус,і все одно нітратовмісні. Зелень, овочі, ягоди та фрукти насичуються цими солями з грунту, а потім самі перетворюються в джерело нітратів для нас з вами. 

Але нітрати не смертельні, якщо споживати їх в безпечних дозах. Взагалі нітрати – це солі азотної кислоти. В народі такий вид добрива для грунту ще називають селітрою. Навіть у питній воді є її частки. Ба більше, в людському організмі теж. Як би ми не обмежувались поїданням кавунчиків чи інших фруктів, нітрати є частиною нашого організму. 

Нітрати в овочах та фруктах є цілий рік, проте наскільки безпечний їх вміст, залежить від грунту та азотистих добрив, якості води для поливу, кількості світла та навіть густоти посіву й часу доби, коли збирають врожай.

rynok 2 e1596542618535 - Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

У правильних дозах нітрати навіть можуть знижувати артеріальний тиск, а ще це швидкі вуглеводи, антиоксиданти та джерела амінокислоти, що дуже корисні для тих, хто регулярно виконує фізичні навантаження. Вживання кавунів сприяє зниженню крепатури в м’язах. Кавуни низькокалорійні й швидко заповлюють шлунок, тому це ідеальний дієтичний перекус. Проте не забувайте, що в цій ягоді багато цукру. Тому якщо злопаєте літр кавунової м’якоті, то 60 грамів цукру будуть вашими.

Кавуни корисно їсти тим, хто страждає атеросклерозом, гіпертензією та пре-гіпертензією, а також жінкам під час менопаузи.

66910248 552061241994757 2010519408673292288 n 1024x633 - Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

Проте з кавунами треба бути обережними людям, які мають надлишок калію у крові, бо переїдання цієї ягоди для них загрожує аритмією чи навіть спазмами м’язів.

Допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг трихи більше 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Тоді як допустимі норми нітратів в шпинаті — найбільш нітратній культурі, варіюють від 2000 до 4500 мг/кг в залежності від сезону.

Будьте обережні, адже саме немиті кавуни чи вживання їх брудними руками може викликати біль в животі, нудоту та навіть блювоту. Вміст нітратів на це не впливає. Тому смакуйте соковиті кавунчики з користю та насолодою.

 

o 1eckjt6bepdkqnqe61rm5144i1k 1024x576 - Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються

Будьте першим, хто прокоментував "Чи безпечні ранні кавуни? Житомиряни переймаються через нітрати, проте помиляються"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*