Губковий гарбуз або губка рослинна – ще так називають люфу. Це рослина роду трав’янистих ліан родини гарбузових, яка поширена у тропічних і субтропічних регіонах Азії та Африки. Втім, протягом останніх років у соцмережах можна зустріти чимало відео та публікацій користувачв з України про те, як їм вдалося виростити люфу та яким чином вони використовують її плоди.
Поки дехто на цьому вже робить бізнес у буквальному сенсі, я цьогоріч лише спробувала на своїй ділянці в Житомирській області виростити люфу і наразі готова поділитися першими результатами.
Про люфу дізналася восени минулого року, переглядаючи відео у Тік-Ток, почала гуглити, аби зрозуміти, що це таке і з чим його їдять. Отож, люфу таки можна їсти – в молодому вигляді. Це популярний овоч (для салатів і супів), який вживають у їжу в Азії та Африці. Візуально це щось подібне до більш звичних нам кабачків та огірків.
Проте, загалом люфа – це лікарська і технічна культура, з волокон якої виготовляють мило, банні чи кухонні губки (з дозрілих висушених плодів циліндричної форми довжиною до 60 см знімають кору, висипають вміст, ріжуть на потрібні шматки) , а ще вони можуть бути як скраб для тіла. З насіння роблять олію для технічних цілей.
Насіння люфи в Україні придбати можна на спеціалізованих сайтах, а також його продають фермери (сайти оголошень, сторінки у соцмережах). Мені 5 насінин люфи обійшлося у 20 гривень.
Вони більш схожі на насіння кавуна. Висіяла у другій половині травня, поливала, але перші сходи були лише за кілька тижнів. Зважаючи на це, почала моніторити інформацію в мережі і знайшла кілька лайфхаків щодо того, як пришвидшити цей процес. Як на мене, найбільш дієво все ж таки висівати люфу на розсаду, а далі висаджувати в ґрунт, коли він добре прогріється.
Люфа росте досить повільно. Вже зараз бачу, що з моїх рослин плоди не встигнуть вчасно визріти (до перших заморозків) для того, аби з них робити губки, але попри це цікаво спостерігати як зростає і розвивається нова для нашого регіону культура.
Свою люфу я активно поливала, на ранніх етапах підготувала опори і мотузки, по яких би вона могла розплітатися. Очікувала, що вона буде більш схожа на гарбуз, але пагони тендітніші і подібніші до стебла огірків.
Вартість губки з люфи в Україні стартує від 35 гривень, можна знайти варіанти за 100 чи більше гривень (залежно від розміру, форми і додаткових аксесуарів).
Така губка – натуральна, екологічна і корисна, чудова альтернатива штучним, багаторазова у використанні, але після кожного необхідно просушити. Перед першим користуванням треба замочити на кілька хвилин у гарячій воді. По завершенню терміну експлуатації її можна закомпостувати, вона швидко розкладається, не забруднюючи середовище.
Юлія Демусь
Будьте першим, хто прокоментував "Екологічна, натуральна і корисна губка: досвід вирощування люфи на Житомирщині (ФОТО)"