Готуючись до святкування Нового року господині нерідко думають про те, які ж страви приготувати, аби вразити своїх гостей. Шеф-кухар з європейським досвідом Павло Токарев поділився рецептами смачних новорічних страв, які обов’язково потішать вас та ваших близьких.
Індик «Святковий»
«Пам’ятаю як я вперше готував святкового індика на день народження своєї мами. Оббігав усі супермаркети та базари у пошуках продуктів. Тепер у нас це велика традиція – готувати на святкові події індика. Сподіваюсь, що ця страва сподобається і вам», – розповів Павло Токарев.
Інгредієнти:
- бекон – 100 г;
- селера – 2 штуки;
- індик – 3 стегна;
- цибуля – 2 штуки;
- часник – 7 зубків;
- морква – 2 штуки;
- Апельсин – 1 шт.
- шавлія;
- розмарин;
- лавровий лист;
- перець гострий червоний;
- вершкове масло – 100 г;
- мускатний горіх;
- соняшникова олія;
- цедра з клементинок.
Приготування:
- На змащену олією бляху з високими краями або прямокутну форму викласти великими шматками нарізану цибулю, моркву, часник, апельсин, селеру.
- Стегенця посолити, додати перець, мускатний горіх, лавровий лист, потім взяти вершкове масло і змастити ним стегна. На них покласти листки розмарину, шавлію, чебрецю.
- Натерти цедру клементина. Потім зверху прикрити фольгою щільно по формі стегенець і покласти їх на бляху на овочі.
- Поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Потім вийняти і зняти фольгу. Викласти бекон навхрест зверху на стегенцях.
- Поставити у духовку і допікати до готовності.
Салат – «Новорічна екзотика»
«Тепер звичайний Новий рік можна з легкістю перетворити в екзотичний. Ніжний смак креветок відправить вас до безкрайніх берегів та морів нашої планети. Де ще шукати екзотику – як не у нашому з вами салаті», – коментує шеф-повар.
Інгредієнти:
- авокадо;
- консервовані ананаси;
- креветки — 4 кг;
- твердий сир – 100 г;
- лимонний сік;
- оливкова олія.
Приготування:
- Відварити креветки в підсоленій воді.
- Консервований ананас порізати на кубики.
- Сир потерти на крупній тертці.
- Усі підготовлені інгредієнти змішати в одній ємності.
- В окремій ємності змішати гірчицю, лимонний сік, оливкову олію, приправити все сіллю і перцем за смаком. Отриманою заправкою полити салат.
Салат «Святковий»
«Салат «Святковий» часто готують у новорічні свята в європейських країнах. Я часто готував його, коли працював шеф-кухарем у ресторані міста Гданськ. Такий собі привіт із закордону, тому обов’язково скуштуйте його», – рекомендує Павло Токарев.
Інгредієнти:
- морква – 400 г;
- корінь селери – 200 г;
- корінь петрушки –100 г;
- картопля – 400 г;
- огірок солоний – 250 г;
- цибуля – 180 г;
- яйця – 4 штуки;
- сіль за смаком;
- перець чорний мелений за смаком;
- гірчиця;
- майонез – 5-6 столових ложок.
Спосіб приготування:
- Селеру, петрушку, моркву відварити у розсолі (суміш спецій: лавровий лист, перець духмяний, сіль, оцет).
- Відварити і нарізати дрібними кубиками картоплю в мундирі. Яйця відварити і також нарізати кубиками.
- Додати огірки і цибулю, порізані кубиками.
- Додати сіль, перець, майонез, гірчицю. Добре вимішати і дати настоятися у холодильнику.
- Подати в салатниці, прикрасивши оливками, редискою, огірком і посипати зеленою петрушкою.
Фарширована качка у духовці з яблуками
«Дізнавшись про цей рецепт, я навіть і подумати не міг, що це настільки смачно. Багато людей бояться експериментувати і поєднувати таке розмаїття спецій. Відверто вам скажу, після цієї страви ви станете затятими експериментаторами», – радить Павло Токарев.
Інгредієнти:
- качка – (2-2,5 кг);
- рис – 1 склянка;
- яблука – 6 штук;
- апельсин – 1;
- лимон – половинка;
- майонез – 50 г;
- вершкове масло – 50 г;
- олія – 1 столова ложка;
- розмарин;
- мелена паприка – 1 чайна ложка;
- мелений коріандр – 1 чайна ложка;
- чорний мелений перець за смаком;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Качку очистити від залишків пір’я, нутрощів і зайвого жиру. Також обов’язково зрізати жирову залозу над хвостом – вона може надавати специфічний неприємний запах.
- Товстою натуральною ниткою зшити шкіру на шиї. Промастити качку ззовні і всередині спеціями, посолити і дати їй полежати приблизно 30-60 хвилин.
- У підсоленій воді довести рис до готовності, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Додати спеції, сіль і вершкове масло.
- Очистити три яблука від серцевинок, порізати тонкими скибочками і полити лимонним соком, щоб не потемніли. Апельсин очистити від шкірки і плівок, також дрібно порізати.
- З’єднати рис з яблуками і апельсином та ретельно перемішати. Отриманою сумішшю нафарширувати качку і зашити отвір товстою ниткою (нитки потім зрізати з готової фаршированої качки). Також прив’язати крильця до тушки.
- Фаршировану качку змастити майонезом. Завдяки цьому соусу на готовій качці виходить красива рум’яна скоринка. Покласти качку в гусятницю або сотейник, змащений олією. Решту яблук також порізати, посипати спеціями, посолити і викласти навколо качки.
- Відправити фаршировану качку у духовку, розігріту до 220 ° С, на 2-3 години. Качка випікається довго, але цей процес потрібно контролювати. Якщо при проколюванні грудки виділяється прозорий сік, значить, качка готова.
- Готову фаршировану качку викласти на блюдо. Порізати її на порції, полити соком, а яблучно-рисовий фарш подати як гарнір.
Сирний торт із апельсинами
Один з найбільш популярних ласощів різних країн світу. Кондитери просто обожнюють цей десерт, а господині цінують його за легкість у приготуванні, смачну начинку та розмаїття варіацій.
«Ви аж ніяк не пожалкуєте, якщо спробуєте приготувати цей чудовий сирний торт із апельсинами, яблуками та виноградом. Такий десерт можна готувати не тільки у Новий рік, а ще й на романтичні вечері з вашими коханими. Смак цієї страви підсолодить ваші стосунки», – радить Павло Токарев.
Інгредієнти:
- сир – 1 кг;
- вершки жирністю 35 % – 1 склянка;
- склянка цукру – 0, 75 склянки;
- апельсиновий сік – 500 мл;
- желатин – 40 г;
- бісквітні крихти – 1 склянка;
- вершкове масло – 50 г.
Для прикрашення десерту:
- яблуко, лимон та апельсин – по одному;
- зелений виноград – 200 г;
- желатин – 10 г;
- цукор – 4 ст. л.
Приготування:
- Приготувати желе: 40 г желатину залити 250 мл води, дати набрякнути і прогріти до повного розчинення. Апельсиновий сік змішати з половиною желатинового розчину і поставити в холодильник на 4 год. Коли желе застигне, нарізати його кубиками. Вершкове масло розм’якшити, перемішати з бісквітними крихтами і викласти на дно форми. Запікати у духовці 15 хвилин при 200 ° С. Дати охолонути.
- Для прикрас з фруктів використати 10 г желатину, залити 0,5 склянки води. Після набухання прогріти до повного розчинення. Розрізати апельсин і яблуко на частини.
- З лимона вичавити сік і окропити їм частини яблук.
- Цукор пересипати в миску. Опускати фрукти спочатку в желатин, потім в цукор.
- Сир, цукор і вершки збити вінчиком. З’єднати з рештою желатинового розчину.
- Додати кубики желе і перемішати. Викласти отриману масу у форму з бісквітної підкладкою, розрівняти поверхню і поставити в холодильник на 3-4 години. Прикрасити торт зацукрованими фруктами.
Підготувала Анастасія РАЗУМЄЙ
Будьте першим, хто прокоментував "Новорічні страви, які здивують ваших гостей: рецепти"