Новорічні страви, які здивують ваших гостей: рецепти

Готуючись до святкування Нового року господині нерідко думають про те, які ж страви приготувати, аби вразити своїх гостей. Шеф-кухар з європейським досвідом Павло Токарев поділився рецептами смачних новорічних страв, які обов’язково потішать вас та ваших близьких.

Індик «Святковий»

«Пам’ятаю як я вперше готував святкового індика на день народження своєї мами. Оббігав усі супермаркети та базари у пошуках продуктів. Тепер у нас це велика традиція – готувати на святкові події індика. Сподіваюсь, що ця страва сподобається і вам», – розповів Павло Токарев.

Інгредієнти:        

  • бекон – 100 г;    
  • селера – 2 штуки;
  • індик – 3 стегна;
  • цибуля – 2 штуки;
  • часник – 7 зубків;
  • морква – 2 штуки;
  • Апельсин – 1 шт.
  • шавлія;
  • розмарин;
  • лавровий лист;
  • перець гострий червоний;
  • вершкове масло – 100 г;
  • мускатний горіх;
  • соняшникова олія;
  • цедра з клементинок.

Приготування:

  1. На змащену олією бляху з високими краями або прямокутну форму викласти великими шматками нарізану цибулю, моркву, часник, апельсин, селеру.
  2. Стегенця посолити, додати перець, мускатний горіх, лавровий лист, потім взяти вершкове масло і змастити ним стегна. На них покласти листки розмарину, шавлію, чебрецю.
  3. Натерти цедру клементина. Потім зверху прикрити фольгою щільно по формі стегенець і покласти їх на бляху на овочі.
  4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин. Потім вийняти і зняти фольгу. Викласти бекон навхрест зверху на стегенцях.
  5. Поставити у духовку і допікати до готовності.

Салат – «Новорічна екзотика»

«Тепер звичайний Новий рік можна з легкістю перетворити в екзотичний. Ніжний смак креветок відправить вас до безкрайніх берегів та морів нашої планети. Де ще шукати екзотику – як не у нашому з вами салаті», – коментує шеф-повар.

Інгредієнти:

  • авокадо;
  • консервовані ананаси;
  • креветки — 4 кг;
  • твердий сир – 100 г;
  • лимонний сік;
  • оливкова олія.

Приготування:

  1. Відварити креветки в підсоленій воді.
  2.  Консервований ананас порізати на кубики.
  3. Сир потерти на крупній тертці.
  4.  Усі підготовлені інгредієнти змішати в одній ємності.
  5.  В окремій ємності змішати гірчицю, лимонний сік, оливкову олію, приправити все сіллю і перцем за смаком. Отриманою заправкою полити салат.

Салат «Святковий»

«Салат «Святковий» часто готують у новорічні свята в  європейських країнах. Я часто готував його, коли працював шеф-кухарем у ресторані міста Гданськ. Такий собі привіт із закордону, тому обов’язково скуштуйте його», – рекомендує Павло Токарев.

Інгредієнти:

  • морква – 400 г;
  • корінь селери – 200 г;
  • корінь петрушки –100 г;
  • картопля – 400 г;
  • огірок солоний – 250 г;
  • цибуля – 180 г;
  • яйця – 4 штуки;
  • сіль за смаком;
  • перець чорний мелений за смаком;
  • гірчиця;
  • майонез – 5-6 столових ложок.

Спосіб приготування:

  1. Селеру, петрушку, моркву відварити у розсолі (суміш спецій: лавровий лист, перець духмяний, сіль, оцет).
  2. Відварити і нарізати дрібними кубиками картоплю в мундирі.  Яйця відварити і також нарізати кубиками.
  3. Додати огірки і цибулю, порізані кубиками.
  4. Додати сіль, перець, майонез, гірчицю. Добре вимішати і дати настоятися у холодильнику.
  5. Подати в салатниці, прикрасивши оливками, редискою, огірком і посипати зеленою петрушкою.

Фарширована качка у духовці з яблуками

«Дізнавшись про цей рецепт, я навіть і подумати не міг, що це настільки смачно. Багато людей бояться експериментувати і поєднувати таке розмаїття спецій. Відверто вам скажу, після цієї страви ви станете затятими експериментаторами», – радить Павло Токарев.

Інгредієнти:

  • качка – (2-2,5 кг);
  • рис – 1 склянка;
  • яблука – 6 штук;
  • апельсин – 1;
  • лимон – половинка;
  • майонез – 50 г;
  • вершкове масло – 50 г;
  • олія – 1 столова ложка;
  • розмарин;
  • мелена паприка – 1 чайна ложка;
  • мелений коріандр – 1 чайна ложка;
  • чорний мелений перець за смаком;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Качку очистити від залишків пір’я, нутрощів і зайвого жиру. Також обов’язково зрізати жирову залозу над хвостом – вона може надавати специфічний неприємний запах.
  2. Товстою натуральною ниткою зшити шкіру на шиї. Промастити качку ззовні і всередині спеціями, посолити і дати їй полежати приблизно 30-60 хвилин.
  3. У підсоленій воді довести рис до готовності, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Додати спеції, сіль і вершкове масло.
  4. Очистити три яблука від серцевинок, порізати тонкими скибочками і полити лимонним соком, щоб не потемніли. Апельсин очистити від шкірки і плівок, також дрібно порізати.
  5. З’єднати рис з яблуками і апельсином та ретельно перемішати. Отриманою сумішшю нафарширувати качку і зашити отвір товстою ниткою (нитки потім зрізати з готової фаршированої качки). Також прив’язати крильця до тушки.
  6. Фаршировану качку змастити майонезом. Завдяки цьому соусу на готовій качці виходить красива рум’яна скоринка. Покласти качку в гусятницю або сотейник, змащений олією. Решту яблук також порізати, посипати спеціями, посолити і викласти навколо качки.
  7. Відправити фаршировану качку у духовку, розігріту до 220 ° С, на 2-3 години. Качка випікається довго, але цей процес потрібно контролювати. Якщо при проколюванні грудки виділяється прозорий сік, значить, качка готова.
  8. Готову фаршировану качку викласти на блюдо. Порізати її на порції, полити соком, а яблучно-рисовий фарш подати як гарнір.

Сирний торт із апельсинами

Один з найбільш популярних ласощів різних країн світу. Кондитери просто обожнюють цей десерт, а господині цінують його за легкість у приготуванні, смачну начинку та розмаїття варіацій.

«Ви аж ніяк не пожалкуєте, якщо спробуєте приготувати цей чудовий сирний торт із апельсинами, яблуками та виноградом. Такий десерт можна готувати не тільки у Новий рік, а ще й на романтичні вечері з вашими коханими. Смак цієї страви підсолодить ваші стосунки», – радить Павло Токарев.

Інгредієнти:

  • сир – 1 кг;
  • вершки жирністю 35 % – 1 склянка;
  • склянка цукру – 0, 75 склянки;
  • апельсиновий сік – 500 мл;
  • желатин – 40 г;
  • бісквітні крихти – 1 склянка;
  • вершкове масло – 50 г.

Для прикрашення десерту:

  • яблуко, лимон та апельсин – по одному;
  • зелений виноград – 200 г;
  • желатин – 10 г;
  • цукор – 4 ст. л.

Приготування:

  1. Приготувати желе: 40 г желатину залити 250 мл води, дати набрякнути і прогріти до повного розчинення. Апельсиновий сік змішати з половиною желатинового розчину і поставити в холодильник на 4 год. Коли желе застигне, нарізати його кубиками. Вершкове масло розм’якшити, перемішати з бісквітними крихтами і викласти на дно форми. Запікати у духовці 15 хвилин при 200 ° С. Дати охолонути.
  2. Для прикрас з фруктів використати 10 г желатину, залити 0,5 склянки води. Після набухання прогріти до повного розчинення. Розрізати апельсин і яблуко на частини.
  3. З лимона вичавити сік і окропити їм частини яблук.
  4. Цукор пересипати в миску. Опускати фрукти спочатку в желатин, потім в цукор.
  5. Сир, цукор і вершки збити вінчиком. З’єднати з рештою желатинового розчину.
  6. Додати кубики желе і перемішати. Викласти отриману масу у форму з бісквітної підкладкою, розрівняти поверхню і поставити в холодильник на 3-4 години. Прикрасити торт зацукрованими фруктами.

Підготувала Анастасія РАЗУМЄЙ

Будьте першим, хто прокоментував "Новорічні страви, які здивують ваших гостей: рецепти"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*