Паломництво до Бердичева у карантин? А чому б і ні! (ВІДЕО)

Вони приходять невеличкими групами, не так, як зазвичай – сотнями людей. Цьогоріч традиційне паломництво до ікони Матері Божої Бердичівської виглядає не багатолюдним через карантинні обмеження. Однак невеличкі групи людей долають десятки, сотні, а дехто і тисячі кілометрів.

«Святкування відбувається в особливих умовах карантину, але не менше радості нам приносить привітання паломників, які в обмеженій кількості від імені всіх тих, які хотіли би прийти, вони прийшли, поприносили наміри. Ці наміри будемо складати, молитися за тих, хто буде разом з нами за посередництвом трансляції», – розповідає отець Рафаїл Мишковський, хранитель Санктуарію Матері Божої Бердичівської.

Євген має уже 10 років досвіду паломництва. Цього разу прийшов з дружиною Богданою. Разом здолали 140 км за 4 дні.

«У нас завжди до Матінки Божої Бердичівської є наміри, Вона нас слухає, Вона нам подарила дитину, ми прийшли Їй подякувати і просити Бога про блага для сім’ї і України», – каже Євген, паломник з Вінниччини (Шаргород).

Паломники з Житомира не пропустили традиції і принесли наміри та звернення до Марії від охочих відвідати кляштор босих кармелітів. 12-ро чоловік з дітками добу тому вийшли з кафедрального собору святої Софії. Ночували у Гвоздаві в наметах.

«Кличе Марія, віра, потреба духовна, це ре колекції одночасно, і віднова, і спілкування, це життя. Завжди є такий трепет, коли доходжу, Іду в дорозі, я відчуваю молитви людей, які лишилися, відчуваю їхню підтримку, відчуваю, що вони ідуть разом з нами», – каже Гелена, паломниця з Житомира.

Олена Терещук з Довбиша 4 роки як паломник. Цьогоріч через карантин у Бердичів приїхала машиною. Каже, не могла пропустити цих яскравих емоцій.

«Це не передати словами, це стільки емоцій, стільки Божої благодаті, що це потрібно пережити. Насамперед будемо просити миру для всієї України. Це по-перше. По-друге – проситимемо позбавлення від цього короно вірусу. Ну і про добро, Боже благословення для всієї родини», – каже Олена Терещук, паломниця з Довбиша.

На подвір’ї кляштору готові розмістити 400 осіб, які прийдуть за перепустками як представники паломництв. Щороку, розповідає настоятель, таких груп було не менше 11-ти як і нині.

«Радість віри, яка нас єднає в будь-якому місці нашої країни, ця радість є тут з нами», – говорить Рафаїл Мишковський.

Карантин не завадив паломникам, які приїхали у Бердичів велосипедом. Два дні в дорозі, щоб просити благословення для рідних, провів отець Антоній з Хмельницького.

«Колись я пішки ходив. А це перший раз з Хмельницького, коли на велосипедах приїхали. Не знаю, чи хтось їздив з Хмельницького, але може ми перші. Здолали майже 200 кілометрів», – каже отець Антоній, паломник з Хмельницького.

А от отець Анатолій з Харкова до ікони Матері Божої Бердичівської їхав велосипедом 7 діб.

«Молитва і певна довіра до Бога. Тому що ми знали, що нас чекає з цим карантином, десь хтось щось перебільшував, та так чи інакше певно якісь захворювання є. Але довіряючи Богові і думці святого Іоанна Пава ІІ переступити поріг надії, напевно, нам це теж допомагало», – говорить отець Анатолій, паломник з Харкова.

Суботню спільну молитву очолив архієпископ Клаудіо Гуджеротті, апостольський нунцій Папи Римського в Україні. У неділю, 19-го липня, свята меса розпочнеться об 11-ій годині з урахуванням карантинних обмежень, дотримання соціальної дистанції. Тих, хто не зможе потрапити через обмеженість місць на службу, запрошують долучатись до неї он-лайн.

Будьте першим, хто прокоментував "Паломництво до Бердичева у карантин? А чому б і ні! (ВІДЕО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*