Соковита та вітамінна: житомиряни про досвід вирощування та користь мікрозелені (ФОТО)

Поки одні нарікають на карантин, втрачають роботу чи прибутки, родина Владислава та Альони Суходольських з Житомира саме завдяки йому зуміла успішно реалізуватися у новій для себе справі.

Все почалося навесні 2020 року, а нині їх «Family Farm» співпрацює з багатьма закладами міста, збільшує об’єми та асортимент продукції. Вирощують таку популярну нині мікрозелень.

«Це паростки, вирощені з насіння, круп або бобових, які знаходяться на стадії появи перших листочків. Їх розміри зазвичай коливаються в межах 2.5-6 сантиметрів, враховуючи стебло та листочки, – розповідає засновник «Family Farm» Владислав Суходольський. – Кожен вид зелені має свої характерні особливості вирощування та смак – від нейтрального та солодкого до пряного та гострого. Зокрема, ми вирощуємо горошок, соняшник, редис трьох видів, капусту броколі та червону, руколу, крес-салат, гірчицю двох видів, щавель «Кривава Мері» , люцерну, амарант, базилік, кінзу».

Владислав зізнається, що вперше мікрогрін спробували з дружиною за кордоном, коли його принесли разом із замовленою стравою. Тоді вирішили, що виростять таку зелень самостійно, як матимуть час. Згодом наважилися спробувати вирощувати кілька культур. Насіння та все необхідне придбали в інтернеті. Вдалося задумане не одразу через нестачу знань і досвіду. Втім, першим таки виростили горошок, потім ще кілька культур.

«З початком карантину постало запитання, чим займатися. Ми обрали таку дійсно сімейну діяльність, звідти й назва. Зараз у нас ще підростає маленька помічниця, – продовжує Владислав. – Перший «урожай» споживали самі, давали безкоштовно знайомим. Згодом їздили по місцевих закладах харчування і пропонували продукцію. Ось так все закрутилося і зараз зелень ми вирощуємо вже протягом усього року. Залежно від виду сировини, яка використана для пророщення, мікрогрін готовий до споживання через 7-14 днів після посіву. З того моменту, коли проросло насіння, достатньо 4 – 7 днів і можна збирати зелень. Зрізана зелень зберігається в холодильнику до 5 днів, якщо знаходиться в боксі. Найлегше виростити горошок, а найважче – амарант. Найшвидше росте рукола та крес-салат, а найдовше – базилік. Є культури, які майже неможливо відрізнити між собою в період паростків. Наприклад, руколу, капусту броколі, жовту або червону гірчицю у зрізаному вигляді легше розрізняти за смаком».

Серед найпопулярніших культур, за словами Суходольського, соняшник та горошок, особливо їх люблять діти і вони гарно поєднується з різними салатами, стравами й перекусами. Власне, на своїй сторінці у соцмережі не лише поширюють інформацією про корисні властивості мікрозелені, розповідають цікаві факти, але й діляться світлинами з «ферми» і рецептами.

«У своїй справі намагаємося все робити відповідально. Використовуємо лише екологічно чисте насіння, без жодних добавок. Мікрогрін росте на 100% кокосовому ґрунті, полив водою з правильним РН та ppm, штучних стимуляторів росту не використовуємо. Температура в межах 18-20 градусів, вологість повітря 60-70, є обдув зелені, – каже Владислав. – Завдяки цьому мікрогрін – натуральний, чистий, соковитий, хрумкий і смачний.

Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот. Це пояснюється тим, що вони знаходяться тільки на старті свого росту і максимально використовують запас речовин із насіння. Так, 5 маленьких паростків редису по користі дорівнюють 5 дорослим рослинам. Тобто 50 грам свіжої зелені містить стільки поживних речовин як кілька кілограмів різних овочів».

Набір вітамінів та мінералів залежить від виду зелені. Втім, більшість з них містять вітамін К. У 100 г мікрозелені міститься від 200 до 600% денної норми цього вітаміну (залежно від виду). Достатньо спожити 15-30 г мікрогріну на день, щоб забезпечити організм мінімальною потребою у вітаміні К. Він бере участь в процесах згортання крові, регуляції рівня кальцію та є профілактикою появи серцево-судинних захворювань.

«Таку зелень споживають і в процесі схуднення, оскільки організму важливий вітамінний баланс. Натомість через обмеження калорійності раціону не завжди вдається збалансувати кількість вітамінів, що отримуються з їжею, – наголошує Владислав Суходольський. – Тому мікрогрін – це хороший вітамінний додаток, який містить небагато калорій.

Він доповнить раціон вітамінами, важливими для обміну речовин, особливо В2 і В5. Зелень містить клітковину, яка потрібна для травлення. Високий вміст вітаміну А та К допоможе звести до мінімуму обвисання шкіри. Вітамін В2 сприятиме підтримці гормонального фону, баланс якого дуже важливий для зниження ваги. В6 також виконує важливі функції – забезпечує здоров’я нервової системи, важливий для психологічного здоров’я, бо бере участь в роботі мозку, синтезі серотоніну, дофаміну, важливий для шкіри та волосся. У різних видах мікрозелені від 30 до 80% денної потреби вітаміну А і бета-каротину на 100 грам паростків. Один з лідерів по вмісту цих вітамінів – мікрогрін люцерни. Від 10 до 30% денної норми вітамінів В2 і В6 також є в зелені, найбільше у крес-салаті».

До речі, можна не лише купувати паростки мікрозелені, але й вирощувати її в домашніх умовах. Стартовий набір насіння коштує 100-200 гривень. Також ще потрібні прозорі ємкості, субстрат – кокосовий або лляні килимки. Усі необхідні інструкції та відео теж можна знайти в інтернеті.

текст Юлія Демусь

фото «Family Farm»

Будьте першим, хто прокоментував "Соковита та вітамінна: житомиряни про досвід вирощування та користь мікрозелені (ФОТО)"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*