Святковий стіл на Святвечір: страви та рецепти

Святий вечір — одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері 6 січня напередодні Різдва Христового. У ньому тісно сплелися прадавні вірування та традиції. Важливе значення мають і страви, що подають на стіл у цей день. Кожна страва має велике значення, тому, що готувати на різдвяний стіл, необхідно вирішити заздалегідь. На столі має бути 12 пісних страв, які символізують кількість апостолів і кількість місяців у році, що наступив. Найважливішими з них є кутя та узвар, а інші страви індивідуальні. Вважається, що на Святвечір на столі повинні бути страви з усіх овочів, злаків, фруктів, які є в господарстві, адже це гарантує хороший урожай наступного року. Ми підготували для вас добірку страв з  цікавими рецептами. 

1 . Кутя — це головна страва на Святвечір. Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. За бажанням, можна додати і інші сухофрукти. Інгредієнти: пшениця — 200 г, родзинки — 50 г, мак — 50 г, волоські горіхи — 50 г, мед — 100 г. 

Приготування: Замочіть зерна пшениці на 10-12 годин у холодній воді; Злийте воду, промийте зерна, залийте чистою холодною водою і ставте пшеницю варитися; Варіть 30-40 хвилин: пшениця має стати м’якою, але не втратити пружність; Родзинки та мак попередньо замочіть у гарячій воді. Маку потрібно півгодини, родзинкам — до 15 хвилин; Волоські горіхи перебийте в блендері. За бажанням, ви можете їх просто дрібно нарізати; Змішайте мак, подріблені горіхи, родзинки мед, пшеницю та добре вимішайте.

2. Пісні вареники на Святвечір є символом достатку. В якості начинки можна використовувати картполю та капусту. За бажанням, подавайте вареники з грибною підливою. Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл води, 2 ст. ложки олії, 0,5 кг картоплі, 1 середня морква, 2 середні цибулини, рослинна олія, лавровий лист, сіль, перець за смаком. 

Приготування: Просійте борошно, додайте воду, сіль, олію і вимішайте круте тісто. Накрийте його і залиште приблизно на годину, за цей час можна приготувати начинку; Таке тісто виходить еластичним, його можна тонко розкачувати, а в окропі воно не розварюється;Картоплю почистіть і відваріть у підсоленій воді. Зробіть пюре. Додайте сіль та перець за смаком; Розкачайте тісто та формуйте невеликі вареники, всередину кладіть по невеликій ложці картоплі; Поставте воду у великій каструлі на вогонь. Коли вода закипить, варіть у ній вареники 5-7 хвилин (вони мають піднятися на поверхню). Не забувайте помішувати, щоб вареники не злипались; За смаком можна подавати такі вареники із смаженою цибулею та морквою.

3. Грибна юшка з вушками. Страви з грибами також обов’язково повинні бути присутніми на столі в Святвечір. Адже гриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка). Інгредієнти: сушені білі гриби — 300 г, 1 морква, 1 цибуля, вода (2 літри), перець чорний горошком, лавровий лист, борошно пшеничне — 1 склянка, сіль, перець, олія соняшникова — 2 ст. ложки. 

Приготування: Якщо гриби сушені — замочіть їх на 30 хвилин в гарячій воді та добре промийте. Якщо свіжі — добре промийте і почистіть від піску; Наріжте гриби невеликими шматочками та покладіть у каструлю з водою. Варіть на невеликому вогні 20 хвилин; Моркву та цибулю почистіть. Натріть моркву на тертці, а цибулю дрібно наріжте. Смажте овочі 3-4 хвилини на невеликій кількості олії; Вийміть шумівкою гриби та викладіть до овочів. Смажте ще 2-3 хвилини, додайте сіль та перець; Половину маси викладіть у каструлю та залийте водою, доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Іншу половину маси перебийте в блендері до однорідності;замішайте тісто, як на вареники; Розкачайте тісто, наріжте тісто квадратиками 4×4 сантиметри або кружечками. На середину кожного квадрата викладіть чайну ложку начинки і зліпіть вушка: зробіть вареники, а потім кінці трикутника з’єднайте разом;відваріть порційно вушка у киплячій підсоленій воді, додавши у воду столову ложку олії, 1 лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Варіть після закипання 2-3 хвилини; Викладайте у кожну тарілку 5-6 грибних вушок та залийте грибною юшкою.

4. Узвар — це традиційний напій на Святвечір. Він символізує життя, яке Бог надає кожній людині. Також на стіл подають освячену воду — вона є символом очищення тіла і душі. Інгредієнти: сухофрукти — 500 г, цукор — 150 г.

Приготування: Сухофрукти необхідно промити, потім заливаємо водою (вона повинна бути на 2–3 см вище сухофруктів) і доводимо до кипіння. Потім додаємо цукор і варимо на повільному вогні до готовності фруктів.

5. Пісний борщ на Святвечір символізує мир, злагоду та Божу любов. За бажанням, борщ можна готувати з квасолею або грибними вушками. Подавайте з пісними пампушками та часником. Інгредієнти: 1 банка білої квасолі (можна брати свіжу), 1,5 л овочевого бульйону, буряк (1 великий або 2 менших), 5-7 картоплин, четвертинка білокачанної капусти, 1 морква, 1 цибулина, 4 зубчики часнику, 2 ст. л. томатної пасти, 2 ст. л. лимонного соку, лавровий лист, сіль, перець.

Приготування: Картоплю, моркву, цибулю, капусту почистіть і помийте; Буряк радимо перед приготуванням запекти у духовці, так він буде більш ароматним. Натріть буряк на тертці та скропіть його лимонним соком; Картоплю наріжте кубиками та помістіть в каструлю з водою. Додайте дрібно порізану капусту та варіть до напівготовності; Моркву натріть, цибулю дрібно поріжте. Викладіть їх та буряк на сковорідку та протушкуйте 3-4 хвилини з томатною пастою; В каструлю з картоплею та капустою додайте квасолю. Якщо ви купуєте квасолю у банці, то її можна додавати одразу. Якщо ви використовуєте свіжу, то попередньо її потрібно замочити на 6-8 годин у холодній воді;додайте в каструлю заправку з овочів та варіть ще 10-15 хвилин;посипте борщ зеленню та подавайте з пісними пампушками. Можна використовувати попередньо заморожений кріп чи петрушку.

6. Голубці. Назва цієї страви вже вказує на її символічність. Голуб — символ Божої любові та Святого Духа. Готувати голубці можна з рисом та грибами. Інгредієнти: капуста 0,5 качана, рис 150 г, 1 морква, гриби шампіньйони 10-12 штук (або сушені білі гриби), цибуля ріпчаста, 2 ст. л. томатної пасти, сіль та перець за смаком.

Приготування: Відваріть рис. З капусти зніміть верхній шар листя, так як в ньому можуть міститися нітрати. Виріжте качан. Відокремте кожен лист і виріжте з нього жорсткі прожилки. Відваріть листя капусти в окропі 2-3 хвилини;вийміть листя з води і дайте охолонути. Моркву натріть, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте на олії; Додайте в сковорідку рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримайте на легкому вогні ще 7-10 хвилин. Готову начинку зніміть з плити і дайте охолонути;злегка відбийте листя для голубців молоточком. Покладіть начинку в центр капустяного листка. Заверніть капустяний лист конвертиком; Складіть голубці в глибоку сковорідку або каструлю, залийте водою з томатною пастою і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.

7. Тушкована квасоля. Страви з квасолі та гороху на Святвечір — символізують Божу весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду. Інгредієнти: 2 склянки квасолі (білої або червоної), 250 г печериць, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. л. томатної пасти та дрібка паприки, сіль і перець за смаком, рослинна олія.

Приготування: Замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте; Помістіть квасолю в каструлю та залийте чистою водою, варіть на середньому вогні до напівготовності; Наріжте скибочками гриби, цибулю та моркву; розігрійте сковороду з рослинним маслом і обсмажте гриби до напівготовності, потім додайте цибулю, моркву і обсмажте все разом 6-7 хвилин;Додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.

8. Пампухи — традиційні солодощі, які подають на Святу вечерю. Вони символізують святих на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Інгредієнти: 500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл води, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, дрібка солі, пудра для начинки: варення, какао чи мак (на вибір).

Приготування: Розведіть дріжджі в теплій воді, додайте борошно (2 столові ложки) та дрібку цукру і поставте суміш в тепле місце для бродіння; Влийте суміш у миску з рештою борошна, додайте жовтки та розтерте яйце з цукром. Добре вимішайте тісто, щоб воно не прилипало до рук, та залиште в теплому місці на годину;ісля того розкачайте тісто. Видавіть склянкою круги, в середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста; В якості начинки використовуйте варення, мак або какао з цукром; Готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку швом донизу. Залиште їх на 5-10 хвилин, щоб вони піднялися; Для смаження візьміть глибоку посудину, розігрійте в ній олію (коли на дні з’являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити); Опускайте по 3-4 пампуха та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору; Гарячі пампухи посипайте пудрою. Для запаху у пудру можна додати ванільний цукор.

9. Запечена картопля з лимоном. На Святвечір часто подають відварену картоплю. Але якщо її запекти і додати лише трішки лимону — ви отримаєте зовсім інший та оригінальний смак буденної страви. Інгредієнти: 1 кг картоплі, кілька столових ложок оливкової олії, 1 лимон, 1 столова ложка меленого коріандру та сушеного орегано, дрібка солі та чорного перцю.

Приготування: Покладіть очищену і нарізану навпіл картоплю в киплячу солону воду і варіть 10-12 хвилин. Процідіть; Налийте оливкову олію в форму для запікання і поставте її в розігріту до 200°С духовку на пару хвилин; У розігріте масло викладіть картоплю і часточки лимона, посипте зверху коріандром, орегано, а також сіллю і перцем. Ретельно перемішайте, щоб картопля була повністю покрита маслом; Запікайте в духовці 45-60 хвилин, періодично перевертаючи картоплю, щоб вона рівномірно покрилася золотистою скоринкою.

10. Запечена риба з лимоном. Риба у ранньому християнстві — це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС — ім’я Ісуса — читається як «риба». Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту. Інгредієнти: тушки дорадо чи скумбрії (2 штуки), листя шавлії (невелика гілочка), 1 лимон, морська сіль за смаком, чорний перець, рослинна олія 1-2 ст. л.

Приготування: Розігрійте духовку до 190 градусів; Очищену рибу помийте, обсушіть і натріть сіллю та перцем зовні і всередині; Гострим ножем зробіть по три діагональних розрізи з кожного боку. Покладіть в кожен розріз по листку шавлії і шматочку лимона; Викладіть рибу на змащене маслом деко і запікайте 10-15 хвилин. Потім переверніть рибу і готуйте ще 10-15 хвилин. Подавайте зі скибочками лимону.

11. Тушкована капуста з грибами. Страви з капусти символізують простоту і одночасно міцність та єдність навколо однієї твердої основи. Інгредієнти: 400 г свіжих (або сушених) грибів, 1 цибуля, 2-3 морквини, 0,5 качана свіжої капусти (великого), 2 зубчики часнику, сіль, перець та зелень за смаком.

Приготування: Нашаткуйте капусту, гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, а цибулю дрібно наріжте; Викладіть капусту у каструлю або глибоку сковорідку, додайте олію та поставте на повільний вогонь; Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, подріблений часник та лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності;подавайте капусту гарячою та посипте зеленню.

12. Яблука, запечені з медом та горіхами.

Інгредієнти: яблуко — 7 шт., родзинки — 190 г, мед — 7 ч. л., горіхи — 14 шт, кориця з цукром — 7 ч. л., коньяк.

Приготування: Яблука наколоти виделкою по всій поверхні. Родзинки промити, скропити коньяком і залишити хвилин на 30.Видалити серцевину і частково м’якоть яблука, робити це обережно, щоб не проткнути яблуко наскрізь. Покласти всередину кожного яблука по 1 чайній ложці меду, родзинки і порізані крупно горіхи — в кожне яблуко по 2 горіхи. Зверху посипати цукром, змішаним з корицею. У форму налити на дно води (приблизно 1 см), викласти яблука і поставити в духовку. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хвилин (залежно від сорту яблук) і від вашого смаку.

Будьте першим, хто прокоментував "Святковий стіл на Святвечір: страви та рецепти"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*