Святвечір і Різдво Христове: традиції, страви, прикмети та ворожіння 

Українці святують цьогоріч Різдво двічі. Перший раз святкували 25 грудня, але є і ті, хто святкуватиме вдруге 7 січня. Це світле, сімейне свято, тому провести його краще за все з дотриманням всіх традицій та обрядів.

«Times.ZT» зібрали цікаві факти про традиції Різдва, Святвечір, святковий стіл, прикмети та ворожіння. 

Різдво Христове: що варто знати

В Україні майже кожна родина святкує Різдво, проте чи все ми знаємо про традиції цього свята? 

Святкування Різдва починається з посту. Його дотримуються 40 днів до Різдва. Піст перед Різдвом вважається найдовшим і найважчим, адже не дозволяється їсти м’ясо, молочні продукти, сири та олію. Натомість, дозволяються будь-які овочі та фрукти, бобові, гриби. 

Святкова вечеря напередодні Різдва називається Святвечір. У цей вечір вся родина збирається за столом, традиційно готують 12 пісних страв. Обов’язковою стравою на столі є Кутя. Це варена каша з пшениці чи іншої крупи, до якої додають мед, сухофрукти, горіхи, перетертий мак. 

Серед атрибутів, які використовують для прикрашання житла і святкування Різдва є Дідух. Це головна різдвяна прикраса української оселі. Дідухом називається сніп пшеничних стебел, який символізує дух наших предків, добробут і багатство. Також він виступає оберегом роду. Дідух традиційно ставиться під іконами.

На Святвечір (24 грудня або 6 січня) прийнято колядувати. Вважається, чим більше колядників прийде до будинку, тим більше достатку чекає на його жителів цього року.

Заборони на Святвечір 

Ось декілька порад, що краще не робити на Святвечір:

  1. Як ми вже писали вище – важливо дотримуватися посту;
  2. Церква засуджує ворожіння на Різдво, як і в будь-який інший день;
  3. Це свято має бути світлим і радісним, об’єднувати людей. У цей день заборонено сваритися і лаятися матом;
  4. Не варто займатися домашніми справами в цей день, такими як прання і прибирання, але можна готувати їжу.

Різдво: що має бути на столі?

Перших страв на святковому столі може бути дві – це Різдвяний борщ та грибний суп. У першому мають бути овочі й додають селеру, а другу варять з білих грибів, найчастіше сушених.

Обов’язковою стравою на Різдво є вареники: з капустою, картоплею та грибами. До них подають підливу зі смаженої цибулі або грибну підливу. 

Часто на святковому столі можна побачити капусту – зазвичай тушковану, з додаванням гороху чи грибів. Ще з капусти роблять пиріжки й ставлять на стіл салат із квашеної капусти.

Оскільки вечеря пісна, на свято готують рибу у вигляді холодних закусок, тушковану рибу з овочами (морква, петрушка, цибуля, томати). Можна поставити оселедець або приготувати заливного коропа. Якщо в такому вигляді короп вам не до смаку, його можна запекти в духовці.

Традиційна українська страва, що робиться з домашнього тіста з насінням маку, сушеними фруктами та медом – називається галушки.

На столі обов’язкові й солодощі. Зазвичай це Різдвяний хліб, маковий пиріг з цукатами та пряники – з кардамоном, анісом, з мускатним горіхом.

Традиційний напій на Різдво – узвар: із сушеними яблуками, сливами, грушами, родзинками, абрикосами та інжиром.

Прикмети на Святвечір

Вважається, що з 24 на 25 грудня або з 6 на 7 січня варто бути особливо уважними до знаків навколо. У цей період можна передбачити погоду та врожай. Ось головні прикмети на Святий вечір: 

  • На багату кутю зоряне небо – кури добре нестимуться і вродить горох;
  • Місячна ніч – врожай на баштани;
  • Ожеледь на деревах – вродять горіхи й садовина;
  • Сніг іде – врожай на яблука;
  • Іній або сніг – на мокре літо і дорід зернових;
  • Якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо;
  • З кубельця витягали соломину: якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка – на недорід.

Чи можна ворожити на Різдво? 

Церква забороняє ворожіння, тим паче на Різдво, а от Святвечір для цього підходить, адже у цей час можна отримати підказку. Існує декілька видів ворожінь, які не несуть жодної шкоди, проте можуть потішити невгамовний жіночий інтерес. 

Найпростіше і знамените ворожіння, яке навіть згадується в художній літературі, це кидання чобота дівчини на зимову дорогу. Куди вкаже носок чобота, звідти і треба чекати свого судженого.

За допомогою дзеркал в різдвяну ніч дівчата хочуть побачити образ свого майбутнього коханого, а можливо, і чоловіка. Ворожіння треба проводити в темній кімнаті. Дівчина повинна сісти між двох дзеркал, запалити біля себе 2 свічки і уважно дивитися в відображення дзеркал. Якщо зірки і духи будуть прихильні до ворожбитів в цей вечір, то вони покажуть в дзеркалі образ майбутнього чоловіка. Найкращим часом для цього гадання з дзеркалами вважається опівночі.

Ворожили також на воску. Дівчина повинна взяти глибоку тарілку, налити чисту воду і опустити в неї своє кільце, яке вона носить найчастіше. Кільце має бути без каменю. Над свічкою розтопити віск або парафін. Для цього можна використовувати столову ложку. Коли віск повністю розплавиться, його треба вилити в холодну воду по центру тарілки.

Після цього слід уважно дивитися, яку фігурку покаже застиглий віск:

  • сердечко – у дівчини є відданий шанувальник;
  • корона – дуже скоро треба чекати пропозиції руки і серця;
  • букет квітів або окремі квіточки – символ легкого і щасливого року;
  • зірочка – радість, благополуччя і процвітання;
  • фігура кола – все буде повторюватися;
  • якщо на воді вийшло просто багато маленьких крапель з воску, то це означає, що в цьому році дівчину чекає багатство;
  • силует казкової тварини, наприклад, дракона, обіцяє народження малюка або здійснення якогось дуже довгоочікуваної події.

Якщо зрозуміти, що ж вийшло з воску складно, значить нічого цікавого або істотного в житті дівчини не відбудеться.

Нагадаємо, колядки, щедрівки, фотозони, різдвяне етнодиско та активності: у Житомирі тиждень триватиме фестиваль «Янголи віншують».

Будьте першим, хто прокоментував "Святвечір і Різдво Христове: традиції, страви, прикмети та ворожіння "

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*