Цікаві факти про Просекко Р

Просекко на столе

Ігристе італійське вино виготовляється з винограду Глера. Це дає йому особливий, ніжний смак із ароматом суниці та інших ягід. Легкий напій в Італії прийнято вживати з будь-якого приводу, від домашніх посиденьок до розкішних свят.  

Ігристе італійське вино виготовляється з винограду сорту Глера. Це дає напою унікальний, ніжний смак з нотами суниці та різноманітних ягід. В Італії прийнято насолоджуватись цим легким напоєм з приводу та без: за вечерею вдома чи на вечірці. Італійці вважають, що він ідеально втамовує спрагу і не шкодить здоров’ю. 

Різновиди Prosecco

Назву цього вина взято з назви виноградного сорту, який раніше був відомий як Просекко. Цей сорт винограду пройшов через тривалий процес селекції. Нещодавно італійська влада прийняла рішення перейменувати цей сорт на Глеру, а Prosecco називати тільки ті вина, які виробляють у певних регіонах за суворими стандартами. Ось кілька фактів про це:

  1. Тепер для виробництва вина Просекко допускається використання не тільки сорту Глера, але також дозволяється додавати невелику кількість інших сортів винограду. Проте основний компонент має становити щонайменше 85%. Серед дозволених сортів винограду: перера, шардоне, б’янкетта та піно гріджіо;
  2. Першим регіоном, де почали виробляти Просекко, стала Фріулі-Венеція-Джулія і його вважають батьківщиною цього знаменитого напою. В даний час Просекко виробляється у десяти провінціях на територіях двох регіонів;
  3. Просекко існує в декількох видах, включаючи ігристе, перлинне та тихе вино. Вони відрізняються за кількістю бульбашок та тиску у пляшці, що вказується на маркування кожної пляшки;
  4. Виробництво Просекко в основному здійснюється методом Шарма-Мартінотті. Особливість цього методу полягає у проведенні вторинної ферментації у величезних автоклавах. Продукт піддається витримці до шести місяців, залежно від сорту, до завершення бродіння;
  5. У процесі виробництва до автоклаву додають натуральні дріжджі та невелику кількість цукру, щоб ініціювати вторинне бродіння. Процес завершується різким охолодженням, не даючи втратити смакових якостей вина;
  6. Традиційний смак цього вина включає ноти персика та квітів – це канонічний букет, до якого прагнуть усі винороби. Тим не менш, конкретний набір ароматів залежатиме від багатьох факторів: сорту винограду, регіону його вирощування, погодних умов у конкретний рік та майстерності самих виноробів;
  7. Існують і рідкісні сорти вин, які зазнають вторинної ферментації безпосередньо у пляшках. Цей процес завжди відзначається на етикетці у форматі Rifermentato in bottiglia. Пробки для таких вин можуть бути як класичними, так і металевими, тому що в даному випадку не проводиться попереднє відкриття пляшок для видалення осаду.

Prosecco виробляється у північних регіонах Італії, що характеризуються прохолодним кліматом. Це надає вину виразної кислинки та особливих ягідних нот, які роблять його унікальним. Якщо ви хочете спробувати різні сорти Prosecco, вам варто ознайомитися з асортиментом магазина МАУДАУ.

Як смакувати Просекко

Рекомендується пити його з класичних келихів для білого чи ігристого вина. Перші допоможуть повністю розкрити смак та аромат напою, а другі збережуть більше бульбашок. Також можна скористатися спеціальним посудом у формі тюльпана, щоб насолодитися цим вином у всій його красі.

Ця стаття також доступна російською.

Будьте першим, хто прокоментував "Цікаві факти про Просекко"

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована.


*