Яблука – найпопулярніші, найпоширеніші та найдоступніші фрукти. Це всім відомі плоди яблунь – рослин з родини трояндових. Шкірка яблука – багата на клітковину, може бути зеленою або жовтою, червоною чи навіть темно-фіолетовою. Так само, залежно від сорту, яблука можуть відрізнятися формою, розміром і смаковими якостями.
Вони гарно смакують у сирому вигляді, з яблук роблять соки, запікають, додають в десерти, салати та інші страви, сушать, мочать, квасять, консервують, готують сидр, компоти, узвари, варення, джеми, муси, пастилу, зефір, мармелад тощо.
Яблука містять велику кількість корисних поживних речовин – вітаміни (С, К, В6), мінерали (кальцій, калій, магній, фосфор та мідь) та антиоксиданти (кверцетин та катехіни). До речі, яблука на чверть складаються з повітря, тому не тонуть у воді.
Власне, яблуня є одним з найбільш культивованих фруктів у світі – нараховують до 15 тисяч сортів, але лише близько сотні надходять у продаж. В Україні вирощують 60 сортів яблук. У свою чергу український селекціонер Ро Лев Михайлович створив 12 сортів.
Найбільше розповсюдження отримала яблуня домашня. Нині існують сотні сортів цього виду, що ростуть в різних кліматичних умовах. Загалом сорти яблук поділяють за вмістом цукрів, твердістю, придатність до зберігання тощо. За швидкістю визрівання сорти поділяються на літні, осінні та зимові. І якщо перші два ми можемо смакувати безпосередньо у період дозрівання, то зимові яблука збирають у садах восени і зберігають у прохолодному темному місці протягом кількох місяців. Зимові яблука зберігають в камерах або на складах при температурі вищій за точку замерзання і можуть продавати аж до наступного сезону.
Також яблука можна вирощувати у власному саду і зберігати у прохолодному й темному місці та смакувати упродовж зими аж до настання весняного тепла. Приміром, у публікації використано фото збору цьогорічного урожаю яблук в одному із садків приватного домогосподарства на Житомирщині. Господарі розповідають, що традиційно яблука зривають у жовтні – до перших приморозків, сортують і відправляють у погріб.
Мають 15 яблунь різних сортів, висаджених у попередні роки. Більшість з них- осінні та зимові, за рахунок чого вдається повністю закрити вітамінні потреби родини на зимовий період. Одна з яблунь плодоносила вперше, три – другий рік поспіль.
До речі, існують так звані комерційні сорти яблук, які ви точно могли зустріти в продажі на ринку чи в супермаркеті:
Джонатан – пізній зимовий сорт. Плоди середнього розміру 100- 120 г. Добре лежать тільки у сховищах-холодильниках. Місце походження — США. М’якоть зеленувато-біла, при визріванні — кремова, солодко-кисла, ароматна, дуже соковита, щільна, відмінного десертного смаку.
Голден делішес – сорт американського походження, відібраний 1890 року у Східній Вірджинії із сіянців невідомого походження. Плоди вагою 110—120 г, золотаво-жовті.
Гренні Сміт – плоди дуже гарні, великі, вагою до 190 г. М’якоть зеленкувата, дуже щільна, середньої соковитості, кисло-солодка. Місце походження — Австралія. Зелене, дуже кисле, хрустке, соковите, з перемінним смаком яблуко.
Фуджі – яблука зимового сорту. Місце походження — Японія. Сорт має округлі форми, червоно-малинового кольору.
Будьте першим, хто прокоментував "Вітаміни на зиму: збір яблук на Житомирщині (ФОТО)"